Måttet rågat för skyddsombud i Kristianstad


- Händer det inget de närmaste dagarna kommer vi att lämna in en begäran enligt arbetsmiljölagen. Så måste det bli, säger Ingela Borg, huvudskyddsombud inom hemtjänsten i Kristianstad, där två hemtjänstgrupper delar personalutrymme med personal från det coronadrabbade äldreboendet i staden.

Vi förlåter oss inte själva om vi medverkar till att sprida smitta
Händer det inget nu kommer vi att lägga en begäran enligt arbetsmiljölagen säger skyddsombuden Sabina Selin, Ingela Borg och Jenny Ljungqust inom hemtjänsten i Kristianstad
Foto: Monica Brundin Danielsson

Det har gått fyra veckor sen hemtjänstpersonalen i grupperna söder och östermalm fick information om att äldre dött på ett boende i Kristianstad. Sen dess har de försökt påverka arbetsgivaren att separera personalgrupperna för att minska risken för smittspridning. Hittills har de inte nått sitt mål. Arbetsgivaren Kristianstad kommun har avgränsat en toalett, hänvisat personal från boendet till en av kylarna i lunchrummet samt bett dem äta på sina rum. Sen har det inte hänt mer och nu stiger oron bland hemtjänstpersonalen och deras kunder.

- Det är väldigt befogat att vi är oroliga, säger Ingela Borg, vi vet ju att smittan finns.

- Arbetsgivaren var snabb med besöksförbud och med att isolera de äldre i sina rum, ändå spreds den från rum till rum.

Ingela Borg och hennes skyddsombudskamrater Sabina Selin och Jenny Ljungquist har varit tålmodiga. De har deltagit i möten och haft en öppen dialog. Men nu går det inte längre.

- Det har varit så mycket hyschhysch och arbetsgivaren har inte mött vår oro. Tänk om vi skulle dra med oss smitta ut till våra kunder, säger Jenny Ljungquist.

- Det skulle jag aldrig förlåta mig själv, säger Ingela Borg.

Hemtjänstgrupperna söder och östermalm delar personalutrymme med sjuksköterskor och planerare från det så hårt drabbade äldreboendet med i dag sju avlidna äldre.

- Det är trångt som det är i personalutrymmena något vi reagerade på redan när personal från boendet flyttade in. Det gäller ju inte bara den här smittan, säger Jenny Ljungquist.

Skyddsombuden har uppmanat sina kollegor att göra avvikelseanmälningar på sin oro och de har gjort skriftliga framställningar till arbetsgivaren med sia krav. 

- Det handlar ju inte om några kostnader att separera personalgrupperna. Nu när kommunen stängt ner mötesplatser så finns det ju lokaler. Vi har våra närmsta chefer med oss men sen tar det stopp, konstaterar Sabina Selin.

Skyddsombuden känner att det de får till sig från arbetsgivaren är att de inte ska vara oroliga. Om de bara sköter de basala hygienreglerna så är riskerna minimala. Allt skyddsombuden vill är att minimera riskerna med smittspridningen.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar