Mariana är Karolinskas första steg 5-undersköterska


”Jag älskar mitt jobb, JAG ÄLSKAR MITT JOBB”.

Det säger undersköterskan Mariana Hansson som arbetar med balansorganet på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. I somras blev hon den första steg 5-undersköterskan på sjukhuset.

Mariana Hansson, undersköterska som jobbar med balans på Karolinska Huddinge.
Undersköterskan Mariana Hansson berättar om sitt arbete på enheten Öron Näsa Hals (ÖNH), Hörsel och Balans som ligger på Karolinska i Huddinge .
Foto: Lotta Ljungberg/Kommunal

När kompetensstegen för undersköterskor infördes på Karolinska universitetssjukhuset 2021 hade hon inte så stora förväntningar på att det skulle vara något för henne. För andra yrken inom vården har det länge funnits karriärvägar men inte för undersköterskor.

– Vi är undersköterskor och det är liksom det. Jag ville lära mig mer. När jag har frågat efter det tidigare år har jag fått svaret att jag skulle kunna plugga till audionom eller sjuksköterska.

Men det ville inte Mariana Hansson.

– Jag är undersköterska med stort U. Vi är närmast patienten och det är det vi brinner för att vara. Jag vill fortsätta göra samma jobb som jag gör och utbilda mig till sjuksköterska skulle göra att jag skaffade mig en massa kunskap som jag egentligen inte har någon nytta av.

"Det värmde i hjärteroten"

När kompetensstegen infördes fick Mariana Hansson skatta sig själv och kom fram till att hon nog var steg 2-3 av 5 möjliga steg.  Men en ny chef ville att de skulle fortsätta undersöka möjligheten och Mariana tog fram intyg på kurser hon gått, arbeten hon hade varit delaktig i och egna arbeten och skickade in till gruppen som bedömde vilket steg hon var på och de kom fram till steg 5.

– Det värmde jättemycket i hjärteroten. Jag går ju här och pular med mina patienter.

Tjänsten undersköterska steg 5 inrättades och Mariana Hansson fick söka den. I stort sett gör hon samma jobb som hon gjort tidigare.

– Det som jag framför allt tycker är roligt är att få visa för andra undersköterskor, mina kollegor, att det finns möjlighet att få förkovra sig, utvecklas och att det ska kunna få synas. Har man jobbat som undersköterska på ett och samma ställe i 30 år, då har man skaffat sig lite kunskap om yrsel och balans och lite erfarenhet har fått genom patientmöten genom åren.

Började jobba med balans av en slump

När Mariana Hansson blev klar med undersköterskeutbildningen i början av 1990-talet trodde hon att hon skulle jobba på en avdelning och med obekväm arbetstid. Men hon fick ett vikariat och när det närmade sig sluttampen frågade en av läkarna om hon var intresserad av att arbeta med balansundersökningar.

– Det kan jag väl vara, sa jag. Jag visste inte alls vad det innebar.

Tack vare läkare och kollegor under årens lopp har hon blivit kvar på enheten Öron Näsa Hals (ÖNH), Hörsel och Balans som finns på Karolinska i Huddinge sedan i somras.

– De har varit fantastiska inspirationskällor, lärt mig det jag vet och de har skickat mig på kurser. Jag har haft det så otroligt bra. Det är inte så att jag lever för jobbet, men jag har aldrig under alla dessa år känt till exempel ångest i slutet av semestern.

Balansen är enormt viktig för att man ska kunna fungera i vardagen. När Mariana Hansson undersöker en patient gör hon det under ett par timmar. Hon hinner berätta om hur komplext balanssystemet är och hon kommer nära patienten.

–  Eftersom jag inte är doktor blir det inte den här doktor-patientrelationen utan det blir liksom en mera… Jag brukar beskriva mig själv som en medmänniska med lite kunskap om balans.

Och just självständigheten i arbetet och närheten till patienten ser hon som stora fördelar med jobbet.

– Blir jag och patienten ett team får jag ett så otroligt mycket bättre resultat och så otroligt mycket bättre registreringar, men det viktigaste av allt är att patienten får så mycket bättre svar av doktorn sen.

"Vi behöver samma utvecklingsmöjligheter"

Madeleine Brunskog Eriksson är förtroendevald för Kommunal Stockholms län. Tillsammans med kollegan Kerstin Norén har hon varit med i den grupp på Karolinska universitetssjukhuset som arbetat med kompetensstegen. Tidigare har undersköterskornas kompetensutveckling varit upp till den enhet eller klinik hen arbetat på.

– Det är jätteroligt att Mariana Hansson fick steg 5-kompetensen och jätteroligt att sjukhuset har den här ambitionen med kompetensstegen. Det är viktigt för att det här är det roligaste jobbet som finns och vi behöver samma utvecklingsmöjligheter som alla andra yrkesgrupper, säger hon.

Nästa år blir undersköterska en skyddad yrkestitel.  Det innebär att man kommer att behöva ett bevis från Socialstyrelsen för att få använda titeln undersköterska inom vård och omsorg. 

– Vi kommer att fortsätta jobba med kompetensstegen så mycket som möjligt med arbetsgivaren. När vi får en skyddad yrkestitel kommer vi också att titta på om det är några specifika saker utifrån den som ska in i stegen.

Här kan du läsa mer om kompetensstegen för undersköterskor.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar