Krönika: Skolan är viktig för demokratin


Skolan har två viktiga uppdrag – det ena är att förmedla kunskap och det andra är demokratiuppdraget eller det sociala uppdraget som det också kallas. Om skolan ska klara av att vara den utjämnande kraft i samhället, som den bör vara, måste båda uppdragen prioriteras. 

Malin Ragnegård.
Malin Ragnegård.
Foto: Kommunal.

Lärarna ska kunna undervisa så att eleverna når kunskapsmålen och då behöver skolan också jobba med det som händer mellan eleverna. Här spelar elev- och lärarassistenter, fritidsledare och barnskötare på skola och fritids en oerhört viktig roll. Skolan är den plats där barnen och ungdomarna utvecklas till att bli medborgare. De ska lära sig samarbeta och tolerera de som tycker annorlunda. Skolan är med andra ord viktig för den svenska demokratin.

Trygghet och studiero är avgörande delar av det sociala uppdrag som gör att skolan kan leverera sitt kunskapsuppdrag. Det här är områden som medlemmarna i Kommunal har djup kunskap om. För det är precis det de jobbar med! Det är ni som arbetar i skolan och på fritids som har koll på hur eleverna mår och kan fånga upp om någon behöver prata. 

Men för att kunna ge eleverna trygghet krävs det rätt bemanning, fler tillsvidareanställningar och långsiktiga resursstärkningar.


Men för att kunna ge eleverna trygghet krävs det rätt bemanning, fler tillsvidareanställningar och långsiktiga resursstärkningar. Det är förutsättningar som är nödvändiga för att bygga långsiktiga och förtroendefulla relationer med elever och arbetslag. Ska skolan lyckas med sina två uppdrag måste det läggas kraft bakom orden. 
När det pratas om att vi behöver höja ambitionerna, att alla barn och ungdomar ska få samma livschanser genom en likvärdig skola – då måste det sociala uppdraget också vara med i kalkylen. 

Malin Ragnegård
Förbundsordförande, 
Kommunal

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar