FACKLIG FRAMGÅNG: Fria arbetsskor utlovas till sjukvårdspersonal i Västerbotten


2022-08-16

Kommunal har drivit frågan om fria arbetsskor i många år. För sjukvårdspersonalen i Västerbotten kan det äntligen bli verklighet - om Socialdemokraterna får fortsätta leda regionen efter valet.

Kristian Ådén, Kommunal, Matilda Johansson, Kommunal, Peter Olofsson (S).
Kristian Ådén, facklig-politiskt ansvarig Kommunal Västerbotten, Matilda Johansson, ordförande Kommunal Västerbotten, Peter Olofsson, regionråd Socialdemokraterna.
Foto: Kommunal

Det är en stor facklig seger för medlemmarna i Kommunal. Under ett arbetspass går Kommunalare tusentals steg varje dag och därför behöver vi fotriktiga skor, säger Matilda Johansson, avdelningsordförande i Västerbotten.

Hon har själv varit med och drivit frågan om arbetsskor för kommunalare i många år - ett arbete som växlades upp på kongressen 2018. 

–  Möten med politikerna är otroligt viktigt: Där vi lyfter medlemmarnas frågor. Och arbetsskor är en mycket konkret fråga som många tycker borde ingå i arbetskläderna.

"Ska inte vara en klassfråga"

Matilda Johansson jobbar själv som barnsköterska på Norrlands universitetssjukhus i Umeå och har sett att ordentliga skor är långt ifrån en självklarhet.

– Många arbetar idag med utslitna eller trasiga skor. Man satsar inte på nya skor varje år som man borde göra för kroppens skull. Det är såklart av olika anledningar, men ofta så har medlemmen lagt sina pengar på sina barn eller annat som går före. Och arbetsskor ska inte vara en klassfråga.


Viktig seger för jämställdheten

Frågan om arbetsskor är inte bara viktig för att förebygga förslitnings- och belastningsskador eller olyckor - det är också en viktig seger ur jämställdhetssynpunkt, menar Kristian Ådén, ambulanssjukvårdare och huvudskyddsombud på Norrlands universitetssjukhus. 

– I många manliga yrken är yrkeskläder lika med alla kläder - här har det varit fram till fötterna. Ur min synvinkel borde det bara ingå.

Matilda Johansson håller med.
 När Kommunalarbetaren för ett tag sedan undersökte arbetsskor visade det sig att 81 procent av anläggnings-och parkarbetarna har arbetsskor, men bara sju procent av hemtjänstpersonalen. 


"Ett parti som vill satsa på oss arbetare"

Vad som gjorde att man lyckades nå fram just den här gången är svårt att säga, men att det nära samarbetet med Socialdemokraterna har underlättat är Matilda Johansson övertygad om.

– Kommunal kommer alltid påverka alla politiker för att arbetsvillkoren ska bli bättre för medlemmarna i Kommunal. Men, vi samverkar endast med ett parti - och nu visar Socialdemokraterna i Region Västerbotten att arbetsskor är viktigt, och att de vill vara en bra arbetsgivare, säger hon och fortsätter:

– Det gör skillnad vad man röstar på - och här har vi ett parti som faktiskt vill satsa på oss arbetare.

Om Socialdemokraterna väljs till att fortsätta leda region Västerbotten efter valet blir det alltså sjukhuspersonal, personal inom primär- och tandvård som får ta del av fria arbetsskor under nästa mandatperiod. 

Dela sidan