Ellen vill att fler unga ska engagera sig fackligt


Ellen Sukel är 26 år och kan av egen kraft dra en 15 ton tung lastbil 20 meter. Men hon är också undersköterska, sitter med i ungkommittén i Skåne och är arbetsplatsombud. Som ung medlem tycker hon att unga ska få lov att ta större plats på alla nivåer i Kommunals organisation. ”Unga ska prata med unga om varför facket är viktigt och unga ska jobba med ungas frågor.”

Strongwoman med fackligt engagemang
Ellen Sukel är arbetsplatsombud, ungadjungerad i Kommunal Skånes avdelningsstyrelse och med i ungkommittén
Foto: Privat

Det är fem år sen Ellen Sukel beslutade sig för att bli medlem i Kommunal. En facklig företrädare inspirerade henne och avgörandet kom när de över en kopp kaffe pratade om otrivseln på Ellens arbetsplats och vad Kommunal kunde göra för henne och hennes kollegor. Innan dess hade Ellen själv funderat på att hon ville engagera sig som arbetsplatsombud och då var medlemskap en förutsättning.

Sen gick det undan. Ellen gick LO-utbildningen ”Om facket” för att få mer kunskap om vad det var hon tackat ja till i och med medlemskapet och hon startade sitt helhjärtade engagemang.

- Utbildningen gav mersmak och kunskap om allt jag kan göra för min arbetsplats och mina kollegor om jag är fackligt engagerad, säger Ellen.

Kort därefter blev hon vald till arbetsplatsombud på äldreboendet i Arkelstorp utanför Kristianstad där hon arbetar på avdelningen för dementa.

- Jag är stolt över det förtroendet jag fick av mina kollegor. De såg en potential och valde mig, det är stort.

Tillsammans med skyddsombudet på arbetsplatsen har hon ökat antalet gjorda riskbedömningar och i dag är alla medarbetare med och ger sin input i arbetet. För Ellen är det viktigt att det fackliga engagemanget inte landar bara på en person.

- Det är det vi gör tillsammans som ska bli bra för enskilda och för arbetsgruppen.

Helst vill Ellen visa att alla kan engagera sig.

- Känner man ett engagemang så finns det en plats, säger hon med övertygelse.

Ellen själv har ett stort engagemang och tycker att unga, som hon själv, ska ta mycket större plats. Särskilt på sektionerna där unga verkligen behövs, tycker hon.

- Många unga är utsatta på sina arbetsplatser. Och deras energier att vilja skapa förändring motarbetas, Med fler unga på sektionerna kan vi stärka varandra och behålla energin att förändra.

Ellen får själv energi från naturen, från sin hund Tracer, genom träningsformen strongwomen, det är då hon drar bland annat lastbilar, och av att hjälpa andra må bra på jobbet.

- Jag vill att alla ska må bra på sin arbetsplats och ha energi kvar när de kommer hem. Jag tycker att det är kul att vara obekväm och jag hatar orättvisor.

Vill du också bli medlem eller engagera dig i ungas frågor? Kontakta närmaste sektion eller kolla på kommunal.se

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar