Beskedet: Plexiglas ger inte tillräckligt skydd och framdörrarna ska därför fortsätta hållas stängda


2020-06-05

Skyddsombuden på Gamla Uppsala Buss reagerade starkt när huvudmannen Upplands Lokaltrafik ville gå från att ha de främre sätena och framdörrarna stängda till att öppna dem mitt under rådande pandemi och istället montera en plexiglasskiva vid föraren. Ombuden ansåg inte att skivan gav tillräckligt skydd och ärendet hamnade hos Arbetsmiljöverket för beslut.

Jafar Sarehkhani och Matilda Sennerfeldt, bussförare och skyddsombud på Gamla Uppsala Buss, är nöjda med Arbetsmiljöverkets beslut.
Jafar Sarehkhani och Matilda Sennerfeldt, bussförare och skyddsombud på Gamla Uppsala Buss, är nöjda med Arbetsmiljöverkets beslut.
Foto: Jafar Sarehkhani/Matilda Sennerfeldt

Gamla Uppsala Buss var det andra bussbolaget i landet som stängde framdörrarna och de främre sätena för att skydda personalen att smittas från corona. Men i takt med att intäkterna för Upplands Lokaltrafik minskade, till följd av att passagerare klev på bussen via de bakre dörrarna utan att betala, ville arbetsgivaren istället montera ett plexiglas vid föraren.

– Minskat resande eller att passagerare inte betalar för sin resa leder naturligtvis till minskade intäkter, men jag vill poängtera att majoriteten faktiskt är ärliga och betalar oavsett. Den svenska kollektivtrafiken har nu fått enorma tre miljarder kronor av staten för just intäktsbortfall och regionerna kan faktiskt modernisera sina biljettsystem, anser Jafar Sarehkhani, bussförare på Gamla Uppsala Buss och skyddsombud.

Skyddsombud på Gamla Uppsala Buss ansåg inte att plexiglaset var ett tillräckligt skydd och lade i slutet av april därför ett skyddsstopp som Arbetsmiljöverket nu tagit beslut om. Arbetsmiljöverket går på Kommunal linje och anser inte att plexiglaset ger ett tillräckligt skydd för cornasmitta och lägger därför ett förbud för arbetsgivaren att använda det.

Kommunals huvudskyddsombud på Gamla Uppsala Buss, bussföraren Matilda Sennerfeldt, var den som la skyddsstoppet och hon är nöjd med Arbetsmiljöverkets beslut.

– Jag tycker att det är jättebra. Det här skyddet behövs, det är inte läge att lätta på restriktionerna nu när det är så många som dör varje dag, säger Matilda.

Bussförarna har även sett flera förbättringar i sin arbetsmiljö sen framdörrarna stängdes i slutet av mars.

– Plexiglas skyddar överlag mot hot och våld men det ska vara smittsäkert och godkänt av kompetenta expertmyndigheter. Tack vare avstängning av framdörrarna och främre sätena har tjafs, verbala hot och fysiskt våld mot bussförarna försvunnit. Kommunal vill att kortläsaren flyttas bak i bussen och att det även sätts upp biljettautomater vid knutpunkter och tätbefolkade hållplatser, förklarar Jafar.

Dela sidan