Alltid någon där som stöttar - om medlemskap och trygghet


2019-06-25

- Om det händer något på min arbetsplats då har jag någon som stöttar mig.

Så sammanfattar Karin Lindell svaret på frågan ”varför är det bra att vara medlem i Kommunal”.

Karin Lindell barnskötare och arbetsplatsombud
För Karin Lindell handlar medlemskapet om trygghet
Foto: Monica Brundin Danielsson

Det är förmiddag på Äppelgårdens förskola i Bjärred utanför Lund. Karins kollega möter upp i entrén. De har tema rymden och hon har målat hela ansiktet gult.

- Ser du att jag är solen, säger hon med ett skratt och beger sig in till barngruppen med en kaka med hela världskartan i glasyr.

Karin Lindell är arbetsplatsombud och skyddsombud på arbetsplatsen. Det är andra gången hon har uppdragen. Förra tillfället var när hon arbetade inom Svenska kyrkan.

- Det var faktiskt min chef som frågade om jag kunde tänka mig att ta på mig uppdragen, berättar Karin.

Karin tackade ja. För henne är det avgörande att tillsammans med kollegorna vara med och påverka på arbetsplatsen, men också att vara med och lämna in avtalsförslag.

Sen hon fick uppdraget i september förra året har hon värvat två av sina kollegor till medlemskap i Kommunal och hon pratar alltid med vikarier som kommer in om deras villkor och anställningsformer.

Från augusti kommer Karin att gå ner på 75 procent, resten av tiden ska hon vara pensionär.

- Det är för att orka med min fritid. Jag lägger så mycket energi på mitt arbete att jag är helt slut när jag kommer hem. Men jag kommer att ha kvar mina fackliga uppdrag. De ger mig möjlighet att möta människor och samtala om medlemskap och fackliga frågor. Sen är det så roligt med Kommunals utbildningar. De är suveränt bra.

På Karins arbetsplats, liksom på andra arbetsplatser, har de olika utmaningar. Just nu handlar de stora utmaningarna om att det kommer färre barn till förskolan nu än tidigare. Barnkullarna har minskat.

- Tack och lov har arbetsgivaren inte behövt säga upp någon och i höst ska vi organisera om. Det blir bra, säger Karin Lindell., barnskötare i Bjärred.

Dela sidan