Det här gäller när sommarjobbet är slut

Sommarjobbet avklarat – snyggt! Se till att du har ordning på praktiska detaljer när du lämnar arbetsplatsen. På så sätt kan du ta med dig fördelar till nästa jobb, och vara säker på att du inte går miste om något viktigt.

Kvinna sitter i soffa och håller i ett vitt papper.
Foto: Kommunal.

Arbetsgivarintyg

Sommarjobbet är en perfekt möjlighet att skaffa sina första referenser. Se till att du får med dig ett skriftligt intyg från arbetsplatsen. Där ska det bland annat stå hur länge du jobbade och vad du hade för arbetsuppgifter. Be också om att få en skriftlig rekommendation medan chefen har din insats färskt i minnet. Då kan du enkelt plocka fram den som referens när du söker nya jobb framöver.

Semesterersättning

När du sommarjobbar får du ofta semesterersättning i stället för semesterdagar. På lönebeskedet kan du se om den har blivit utbetald. Om du inte har fått något lönebesked, eller om semesterersättningen saknas, ska du ta upp det med din chef.

Spara lönebeskeden

Om du har så kallad allmän visstidsanställning kan du så småningom ha rätt till fast anställning om du skulle vilja. Det gäller om du har jobbat sammanlagt mer än två år under en femårsperiod. Spara därför alla lönebesked om det skulle bli aktuellt längre fram. Det är också bra att spara lönebeskeden så att du kan kolla av att allt stämmer med skatt och liknande om det skulle behövas.

Kategorier

Dela sidan