Vad önskar kommunpolitiker som privatiserar äldreomsorg uppnå?
Kommunal har för femte gången tagit fram rapporten "Så mycket bättre?" med uppdaterad statistik om löner och villkor inom den offentliga och privata äldreomsorgen. I rapporten, som är skriven av mig och utredarkollegan Douglas Knutsson, visar det sig att lönerna är lägre och deltids- och visstidsanställningarna är fler inom privat äldreomsorg.
Äldreomsorgen är ett fundament i Sveriges generella välfärdsmodell, men den har förändrats. En aspekt av förändringen är att det har blivit vanligare med vinstdrivna välfärdsföretag. Medan i princip alla välfärdstjänster utförs i offentlig regi i många små kommuner är privata utförare särskilt vanliga i storstadsområden och i kommuner med borgerlig politisk majoritet.
Privatiseringen av äldreomsorgen skulle enligt dess förespråkare leda till bättre anställningsvillkor genom att flera aktörer skulle konkurrera om samma arbetare. Kommunal har vid fem tillfällen utvärderat om detta stämmer och ännu en gång visar sig villkoren vara sämre inom den privata äldreomsorgen. Färsk SCB-statistik redovisad i vår rapport visar att anställda vid privata vinstdrivna företag har lägre löner, arbetar i större uträckning (ofrivillig) deltid och har oftare en otrygg anställning:
- Heltidsanställda i kommunalt driven äldreomsorg tjänar i genomsnitt 2 300 kronor mer per månad jämfört med heltidsanställda i bolagsdriven äldreomsorg.
- Andelen deltidsanställda är 63 procent hos privata utförare, jämfört med 41 procent i kommunalt driven äldreomsorg.
- Andelen tidsbegränsat anställda är 34 procent hos privata utförare, jämfört med 28 procent i kommunalt driven äldreomsorg.
Färsk SCB-statistik redovisad i vår rapport visar att anställda vid privata vinstdrivna företag har lägre löner, arbetar i större uträckning (ofrivillig) deltid och har oftare en otrygg anställning
Dessutom är kompetensen högre i kommunal äldreomsorg: andelen undersköterskor är 12 procentenheter högre i offentlig än i privat regi, enligt Socialstyrelsens rapport Personalen i äldreomsorg (2025). Utöver det är pensionsavsättningarna lägre i de privata kollektivavtalen och betalas bara in mellan åldrarna 22 och 65 år, medan offentliga arbetsgivare gör avsättningar oavsett ålder.
Man blir fundersam över varför vissa kommunpolitiker väljer att privatisera äldreomsorg eller införa LOV trots att vi vet allt detta. Detta var som sagt femte gången Kommunal tog fram rapporten. Förstår de inte kopplingen mellan villkor och kvalitet eller väljer de aktivt att inte bry sig? I och för sig har trenden att införa LOV brutits ”tack vare” upprepande larm om kriminalitet.
Idén om ”valfrihet” vilar på medvetna och informerade kunder. I Sverige har vi ingen offentlig statistik på enhetsnivå att basera våra val på. När kommunpolitiker lägger ansvaret på anhöriga och äldre att välja rätt har dessa ”kunder” inte tillgång till seriösa kvalitetsindikatorer som personaltäthet och kompetensnivå på enhetsnivå. De kanske kan ta en titt på de olika utförarnas Instagram-konton – vilken utförare har bilder på gladaste äldre?
Politiker måste ta ansvar och ställa krav på utförarna. Om de inte känner sig mogna att ställa krav som säkrar personalens förutsättningar, ska de inte privatisera
Kommunernas ansvar omfattar mer än bara arbetsgivarrollen. Kommunen ansvarar enligt socialtjänstlagen för att säkerställa hög kvalitet i verksamheterna, även om dessa är privat utförda. Kommuner måste ha höga ambitioner som arbetsgivare och huvudman och ha rådighet, insyn och intresse för verksamhetens kvalitet – och det har man inte utan stark egenregiverksamhet. Man kan inte abdikera som kommunpolitiker. Man måste förstå sambandet mellan förutsättningar, arbetsvillkor och omsorgskvalitet. Man måste synliggöra välfärdsuppdraget i sin helhet och resurssätta verksamheterna korrekt.
Allt annat är ovärdigt ett välfärdssamhälle. Politiker måste ta ansvar och ställa krav på utförarna. Om de inte känner sig mogna att ställa krav som säkrar personalens förutsättningar, ska de inte privatisera. Allt annat är löne- och villkorsdumpning.
Relaterat innehåll
Sämre löner och villkor inom privat äldreomsorg
Lönerna är lägre och andelen osäkra anställningar är fler inom privat äldreomsorg, det visar Kommunals rapport ”Så mycket bättre?”. I rapporten framgår det att välfärdsföretagens skapar sina vinster genom sämre löner och sämre arbetsvillkor för de anställda.Blogginlägg av Mari Huupponen
Högst kvalitet på äldreboenden utan vinstkrav – graden av vinstintresse spelar roll
Sveriges bästa icke-kommunala äldreboenden drivs av aktörer utan vinstsyfte, visar ny forskning. I dag drivs omkring en femtedel av alla äldreboenden i Sverige i icke-kommunal regi. En studie visar nu att äldreboenden som drivs av icke-vinstdrivande organisationer har högst kvalitet. Lägst kvalitet håller äldreboenden som drivs av börsnoterade bolag och riskkapitalbolag.