Anställning

Lär dig mer om vad som gäller kring din anställning, som anställningsformer, timlön, visstid och nattarbete, samt dina möjligheter till yrkesutveckling.

Man i ambulanskläder vid en hylla.
Foto: Fredrik Sandin Carlson.

Som anställd kan du ha antingen en tillsvidareanställning eller en tidsbegränsad anställning. En tidsbegränsad anställning innebär att den har ett förbestämt slut. Det kan vara till exempel en visstidsanställning, säsongsanställning eller ett vikariat. En tillsvidareanställning innebär att anställningen pågår till dess att du eller arbetsgivaren säger upp den – ett fast jobb, helt enkelt.

Kommunal driver att arbetsgivarna ska satsa på bättre grundbemanning istället för att pussla ihop flera otrygga anställningar för att få verksamheten att gå runt här och nu.  Bra bemanning skapar fler trygga jobb, mer kontinuitet och bättre kvalitet i verksamheterna. Och en arbetsplats där många av de anställda har en trygg anställning ger en bättre arbetsmiljö där man vågar säga vad man tycker.

Tyvärr finns det de arbetsgivare som sätter i system att använda tidsbegränsade anställningar så länge det bara går. Allt för att slippa ge medarbetarna tillsvidareanställningar. Det är inte olagligt att göra så, men den som är tidsbegränsat anställd kan ibland missa att arbetsgivaren faktiskt blivit skyldig att ändra det till en tillsvidareanställning. Du som är medlem i Kommunal kan få hjälp att bevaka dina rätt till ett fast jobb.

Har du fler frågor om din anställning? Kontakta din sektion eller Kommunal Direkt!

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar