"Valideringen gjorde mig mer självständig"


Parkarbetaren Felicia Orza tog initiativ till att gå en yrkesutbildning inom trädgård och fick godkänt av chefen att göra det på betald arbetstid. Det ledde till att hon fick ett yrkesbevis, vilket innebär att hon fick sina kunskaper validerade och dokumenterade. Idag har hon en högre lön, större självständighet och känner sig säkrare på jobbet.

Felicia Orza i en liten traktor.
Felicia Orza arbetar som parkarbetare och för att få yrkesbevis vidareutbildade hon sig genom jobbet och fick sina kunskaper validerade.
Foto: Kommunal.

För att utvecklas i yrket har Felicia Ortiz både läst svenska för invandrare, SFI och gått en yrkesutbildning parallellt med sitt jobb på företaget AME Entreprenad, där hon arbetar som parkarbetare i Göteborgstrakten. Tack vare yrkesutbildningen - som var inriktad på skötsel och förvaltning av utemiljöer - fick hon sin kompetens validerad och dokumenterad.

Vem tog initiativet till yrkesutbildningen?

- Jag tog ett eget initiativ och chefen erbjöd möjligheten till validering, för de såg att jag hade kunskapen, men ingen utbildning. Chefen gav förutsättningar för validering på arbetstid, säger Felicia.

Var det fler än du på arbetsplatsen som deltog?

- Ja, det var tre som började utbildningen och hittills har två avslutat den. En studerar fortfarande.

Hur gick valideringen till? 

- Läraren på yrkesutbildningen gav mig ett bra stöd med förklaringar av enskilda moment och texter. Det var mycket lärorikt. De praktiska övningarna gav kunskaper som har bidragit till ökat självförtroende och arbetsglädje. Jag gillar att plantera och lärarens stöd med att förklara och förstå - både språket och frågorna - underlättade både valideringen av kunskaperna och innehållet i det dagliga arbetet. Det gick att bestämma sin egen studietakt.

Gjorde du det här på betald arbetstid? 

- Ja, utbildningen pågick parallellt med heltidsarbete under ett år på deltid. Läraren kom till arbetsplatsen och deltagarna fick testa praktiska övningar. Redovisning av skriftliga svar i ett digitalt verktyg skedde efter arbetstid samma dag.

Idag kan jag plantera, beskära och många andra arbetsuppgifter utan att behöva fråga eller känner behov av att en kollega närvarar.

Felicia Orza om valideringen genom yrkesutbildning.

Vad gav det?

- Jag känner sig mer självständig och har blivit säkrare på jobbet. Idag kan jag plantera, beskära och många andra arbetsuppgifter utan att behöva fråga eller känner behov av att en kollega närvarar. 

Hur har ditt arbete förändrats efter valideringen?

- Kollegorna har kanske märkt att jag är mer självständig och inte behöver deras hjälp lika ofta. Nu är det också kollegor som frågar mig mer och har börjat be om hjälp.

Skulle du rekommendera andra att också validera sina kunskaper?

- Ja, hundra procent!

Vad ska man tänka på?

- Sin framtid. Det blir svårt utan utbildning. Valideringen ger bättre lön, kompetens och kunskap.

Felicias tips på utbildningar

NYN - Naturbrukets yrkesnämnd 

TCYK - Trädgårdsnäringens Centrala Yrkeskommitté 

Vad är validering?

Du får din kompetens bedömd av en oberoende part, till exempel en auktoriserad organisation.  Du kan till exempel ha lärt dig något nytt på jobbet eller i din vardag, men sakna intyg på dina kunskaper. Med valideringen kan du  till exempel komplettera din utbildning, läsa vidare eller ta nästa steg på din arbetsplats.

Samlad information om validering

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar