Skyddsombudet gav sig inte och tillslut fick personalen vara varma om fötterna


Bra allvädersstövlar och vinterkläder till 400 tillsvidareanställda inom förskolan, fritidshem och anpassade grundskolan i Kumla kommun. Men det krävdes både tjatande i de samverkansmöten man har och snack med politiken.

– Jag är jättestolt över Kumla kommun som tänker på oss personal, säger Linda Ahlgren, Kommunals huvudskyddsombud för ett 25-tal förskolor i Kumla.

Linda Ahlgren, huvudskyddsombud för Kommunal och barnskötare Kumla kommun
Linda Ahlgren, huvudskyddsombud för Kommunal och barnskötare Kumla kommun
Foto: Kommunal

Framför allt är hon glad. Glad att hon som barnskötare och hennes kollegor nu har tillgång till varma arbetskläder över vinterhalvåret men hon ser också att det är en framgång för Kommunal. Utan ett drivande huvudskyddsombud är frågan när det här hade hänt?  Och kanske även om det överhuvud taget hade hänt?

I ett par års tid har Linda Ahlgren som facklig representant för Kommunal gång på gång ställt frågan i samverkan hur det nu går med varma vinterkläderna och varma stövlar. Hon har inte gett sig. Chefer har bytts, tiden har gått, ett år har blivit till ett annat och så slutligen, efter samtal och möten med politiker och chefer lossnade det. 

Det är nu många medlemmar i Kommunal i Kumlas barnomsorg som kommer kunna ha glädje av det här. 

”Det krävs att vi kan vara ute”

"Vi kan inte välja. Barnen mår bra av att vara ute och det krävs att vi kan vara ute i vårt arbete och leka med dem i pulkabacken, geggamojan och sandlådan. Då borde det vara en självklarhet att vi också får kläder och skor så att vi kan göra det", säger Linda i ett reportage i tidningen Dagens ETC. 
Inte sällan handlar det om många timmar utomhus för personalen. 

Det har blivit en hel del intervjuer i media för Linda Ahlgren efter att det bestämdes att personalen i barnomsorgen ska få varma vinterkläder och varma stövlar. Både radio och tidningar har hört av sig. Och de har hört av sig för att höra om något som borde vara en självklarhet. Att personalen ska få varma arbetskläder. 

Det är en framgång att vi som jobbar i kvinnodominerade yrken också har satsas på, säger Linda Ahlgren och nämner att tidigare har det från kommunens sida hela tiden snackats om att det ska satsas på barnen men att personalen då fått stå tillbaka. Självklart vill Linda och hennes kollegor att det satsas på barnen. Men om personalen har det bra och håller sig friska så är också förutsättningarna att barnen mår bra mycket bättre. 

Joggingskor med raggsockor

Hon bestämde sig att helhjärtat driva frågan när två kollegor en kall vinterdag kom till jobbet med joggingskor och ett par extra sockor eftersom det var så kallt. Några vinterskor hade personen inte råd till. 

På initiativ av Kommunal införde Kumla kommun sommaren 2022 gratis arbetsskor för all personal inom LSS, hemtjänst och vårdboenden. Och nu satsat alltså kommunen på ytterligare ett kvinnodominerat område, barnomsorgen. Nu med varma vinterkläder och varma stövlar. 

Gruppbild på politiker, verksamhetsansvarig och skyddsombud från Kommunal.
Gruppbild i samband med att Kumla kommun skickade ut pressmeddelande. Fr. v. Patrik Bergman, vice ordförande nämnd för livslångt lärande; Veronica Ulfgren, ordförande nämnd för livslångt lärande; Sofia Gunnarsson, barnskötare och ombud för fackförbundet Kommunal; Linda Ahlgren, huvudskyddsombud fackförbundet Kommunal; Cathrine Hansson Sonnerstedt, verksamhetschef för Kumla förskolor.
Foto: Kumla kommun

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar