Skolinformation med sikte på framtiden


- Ok. Så plockar vi undan mobilerna. Facket är här i dag. Vi börjar med upprop.

Skolinformatörer på plats i Kristianstad
Anders Sahlström Glassel och Hannah Jörgensen är två av Skånes skolinformatörer
Foto: Monica Brundin Danielsson

Malena Törnblom är lärare på vård- och omsorgsprogrammet på Drottning Blankas gymnasium i Kristianstad. Hon tycker att det är viktigt att eleverna får facklig information och har bjudit in skolinformatörerna Anders Sahlström Glassel och Hannah Jörgensen från Kommunal. Eleverna går årskurs ett och ingen av dem har hört talas om Kommunal men flera har hört talas om facket.

- Vilken är den viktigaste frågan när ni börjar jobba, undrar Anders.

- Att inte bli sparkad hur som helst, kommer det från en av eleverna.

Skolinformatören har som uppgift att vara ute på skolor och mässor för att träffa elever och lärare. Kärnan i skolinformationen är möten och samtal mellan elever och skolinformatörer.

Anders berättar och förklarar om Kommunals uppgift att bevaka rättigheter och skyldigheter på arbetsplatsen. Sen undrar han vad eleverna vill ha för att börja jobba hos honom om han var arbetsgivare. Och de vill ha en bra arbetsmiljö, de vill ha betald semester, lön, försäkringar och annat smått och gott men det blir inte mycket kvar när den påhittade arbetsgivaren stryker önskemål efter önskemål.

- Det allra mesta bestäms i kollektivavtal som är ett avtal mellan facket och arbetsgivaren, förklarar Anders medan Hannah skriver ner det viktigaste på tavlan.

- Har vi ett starkt fackförbund så får vi bättre villkor på arbetsmarknaden.

Lektionen fortsätter med nackdelar med att jobba svart, om vikten av anställningsavtal, om pensioner och arbetsmiljö och slutligen knyter Anders ihop säcken med att erbjuda gratis studerandemedlemskap. Nästan alla vill vara med.

Rehema Scola är en av eleverna. Efter lektionen berättar hon vad hon lärt sig.

- Jag har lärt mig om allt det negativa med att jobba svart och att det till och med kan vara farligt. Och att det finns pension för alla även om det inte är så mycket man får.

Hennes klasskamrat Jamshed Hussein Gholami har lärt sig mer om kollektivavtal och om hur facket jobbar. Resten hade han redan läst sig till.

I Skåne jobbar nio skolinformatörer med att besöka elever som ska ut och jobba i Kommunals avtalsområde. Alla utom Anders är under tretti och han håller just nu på att fasa ut sig själv av åldersskål efter tre år som skolinformatör. Hannah är helt ny och håller på att skola in sig i uppdraget. Båda jobbar inom vård och omsorg. Anders i Burlöv och Hannah i Örkelljunga.

- Jag tycker att det är kul att möte eleverna. De ska ju bli mina kollegor och vi erbjuder dem något som saknas i undervisningen, säger Anders.

- För mig handlar det just nu om att utmana mig själv. Sen tycker jag det viktigaste är att eleverna får mer kunskap om kollektivavtal och villkor på arbetsmarknaden, berättar Hannah

I Skåne har skolinformatörerna 40 skolor på listan helst ska samtliga elever träffa Kommunals skolinformatörer en gång per år

- För det mesta är vi välkomna, men det finns skolor som inte vill att vi ska in och sylta i undervisningen och jag upplever också att det är ganska rörigt ute på gymnasieskolorna så det kan också vara av organisatoriska skäl som vi inte är välkomna, berättar Anders.

Efter lunch är det dags för år tre att få information. Här är de flesta redan studerandemedlemmar och har närmre till dagen då de ska ut och arbeta i sitt yrke.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar