Sandra ville ha förändring – 400 får nya arbetsskor


Sandra Jonsson jobbar i normala fall som undersköterska på Bergesta, men är just nu utlånad till hemsjukvården i Bergsjö. Sandra har med hjälp av Kommunal Mitt lyckats få till en förändring som innebär att arbetsgivaren nu betalar för de anställdas arbetsskor.

Undersköterskan Sandra Jonsson
Sandra Jonsson
Foto: Privat

För en tid sedan bestämde sig Sandra Jonsson för att försöka göra något åt den ojämlikhet och avsaknad av arbetsskor, som ofta drabbar kvinnodominerade yrken. Tack vare detta kommer hon och ungefär 400 kollegor i Nordanstigs kommun få ergonomiska arbetsskor betalda av arbetsgivaren.

Hur känns det att ha fått igenom den här förändringen?

– Jätteroligt att man kunnat vara med och påverka till att vi får arbetsskor. Jag blir både hoppfull om framtiden och glad att man faktiskt kan påverka. Det känns extra bra att få igenom det här, med tanke på att det ännu inte är en “självklarhet” att man ska få arbetsskor (tråkigt nog). Så väldigt bra att det ändå beslutades att vi ska få arbetsskor i vår kommun.

Vad var det som gjorde att du kontaktade Kommunal?

– Jag har länge tyckt att det funnits orättvisa och stora skillnader mellan yrkesgrupper som är mans- eller kvinnodominerade. Jag är för jämställdhet där jag inte tycker att vilket kön du har ska styra vilken lön du får eller om du får arbetsskor. Efter att det på sociala medier började pratas mycket om just frågan om rätten till arbetsskor tänkte jag att jag måste försöka göra något. Därför kontaktade jag Emil (Thyr) för att han alltid ställer upp och har kloka svar och vet hur man ska gå till väga för att komma vidare, berättar hon.

– Så jag ringde Emil och berättade att jag ville försöka påverka detta i vår kommun och rådfrågade hur jag skulle kunna göra det. Emil hjälpte mig att få till en motion om varför just vi inom vård och omsorg skulle få arbetsskor.

Har du eller någon annan på arbetsplatsen tidigare försökt påverka arbetsgivaren?

– Nej, inte att någon har försökt. Mest prat bland personalen om att det borde vara så, men inte att någon försökt påverka.

Varför tror du att personer inom er yrkeskategori ofta får kämpa med denna fråga, jämfört med exempelvis industriarbetare?

– Mycket tror jag handlar dels om att vi rent krasst inte tjänar pengar åt kommunen som en industriarbetare gör åt sin arbetsgivare. Dels tror jag att kvinnorna är för “snälla”. Tror knappast en industriarbetare skulle acceptera att köpa sina egna arbetsskor, men inom vården tar vi det som en självklarhet att vi ska göra det. Varför är det så, undrar jag? – Jag tycker att vi behöver ställa lite krav och sluta vara för snälla hela tiden. Jämställdhet är en viktig fråga.

För den som inte arbetat inom vård/omsorg/förskola, hur skulle du beskriva värdet av att få ergonomiska skor, utan att behöva betala för dem?

– Jag tror det är jätteviktigt. För hälsan och för att alla inom våra yrken ska kunna hålla ett helt yrkesliv är detta en bra början. Många vill men har inte möjlighet att bekosta bra ergonomiska skor. Ofta handlar det om kostnaden och att man hellre köper skor till sin fritid eller exempelvis till sitt barn istället. Jag tror både arbetstagarna och arbetsgivaren blir vinnare i den här frågan. Bättre arbetsskor som minskar sjukskrivningar på grund av exempelvis felbelastning eller för att man går i "Foppatofflor".

Har du några råd till den som arbetar på en arbetsplats där man är missnöjd med sina villkor eller ännu inte får arbetsskor betalda av sin arbetsgivare?

– Fortsätt kämpa och var envis, ta hjälp av sektionen om ni kan. Förklara fördelar för arbetsgivaren, detta är också en jämställdhetsfråga och att arbetsplatsen blir attraktiv för medarbetaren. Det visar att man är rädd om sin personal och vill göra sin del för att minska sjukskrivning eller skador.

Ted Stridh, Kommunikatör avdelning Mitt

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar