Sabotage mot blåljusverksamhet blir ny lag 1 januari 2020


2019-12-18

Från den 1 januari skärps straffen för att attackera och hota blåljuspersonal. Tidigare i veckan sa Riksdagen ja till regeringens förslag som innebär en skarpare lagstiftning mot sabotage mot blåljusverksamhet.

Blåljusverksamhet
Foto: Kommunal

– Kommunal har länge krävt att det behövs en lagändring med ändrade och hårdare straffsatser, förändringar i brottsbalken vad gäller störande eller hindrande av insatser, för att avskräcka brott och attacker gentemot räddningstjänstpersonal. Det är faktiskt de som bokstavligen släcker bränder och räddar liv och de ska inte vara oroliga för sina egna liv när de gör sitt yrke, säger Tobias Baudin, ordförande i Kommunal.

Från 1 januari kan det bli fängelse för den som angriper eller på annat sätt stör polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvård, om det hindrar utryckning eller stör brottsbekämpande verksamhet.

– Det är bra att Riksdagen äntligen beslutat om att ett nytt brott införs, sabotage mot blåljusverksamhet. Samtidigt som att straffbeläggning av angrepp mot räddningstjänst, polis och ambulans blir tydligare. Nya lagen är en markering mot att denna typ av handlingar är fullständigt oacceptabla, säger Tobias Baudin.

Läs mer om beslutet här.

Dela sidan