Facklig seger gav ringar på vattnet


På Högdalens äldreboende i Stockholm lyckades undersköterskorna få igenom alla sina krav för att minska stressen och ge bättre vårdkvalitet. Den fackliga segern har fått ringar på vattnet: Antalet arbetsplatsombud på äldreboendet har fördubblats. Flera av dem som blev aktiva hjälper nu medlemmar på andra arbetsplatser att också göra sina röster hörda.

Stressig arbetsmiljö

Många av undersköterskorna på Högdalens äldreboende hade en stressig arbetsmiljö. Arbetsuppgifter som kommit till utöver omvårdnaden gjorde att det tidvis blev ont om personal. Matleveranser kom mitt i lunchen och daglig bakning krävde tid. Dessutom skulle städning och fönsterputs skötas av nattpersonalen. Arbetsplatsen är stor, 170 anställda, och många hade inte koll på hur kollegorna på andra avdelningar hade det.

Asal Feridanian, ny som arbetsplatsombud, berättar:

- Jag var med i facket, men märkte inte så mycket av det i min vardag. När vi gått medlemsutbildningen och började hålla möten fick jag verkligen upp ögonen för att det fanns problem i huset. Vi började lära känna varandra allihop, få en relation, och jag funderade allt oftare när jag gått hem för dagen: ’Hur kommer nattpersonalen att få det nu?’.  Ingen hade frågat mig tidigare om jag ville engagera mig, men när jag fick förtroendet från mina kollegor var det självklart för mig att ställa upp.

Fick igenom alla krav

Asal och tretton andra medlemmar bildade en arbetsplatsgrupp, och med stöd från Kommunal tog de fram strategier för hur de skulle förändra. Bättre arbetsmiljö – bättre omvårdnad blev deras ledord. De lyckades få ett extrainsatt samverkansmöte där ledningen och regionalt fackligt ombud från Kommunal var med. Resultatet blev att ledningen gick medlemmarna till mötes på samtliga punkter: bakningen togs bort, städningen på natten sågs över, andra städuppgifter som fönsterputs togs bort, och tiden för matleverans ändrades.

Ett fackligt uppvaknande

Asal beskriver det hela som ett uppvaknande för alla. De ursprungliga arbetsplatsombuden upptäckte att det fanns potentiella aktivister som de inte hade lärt känna innan, och är jätteglada att fler engagerat sig. Asal och hennes kompisar upptäckte att de kunde åstadkomma mycket bara de gick samman.

- Det handlar om att skaffa sig kunskap. Kunskap är makt, helt enkelt, säger Asal.

Nu arbetar hon och ytterligare ett arbetsplatsombud hos Kommunal med att hjälpa undersköterskor på andra äldreboenden att organisera sig för att driva sina arbetsplatsfrågor.

Av: Anna Sahlée

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar