Pressmeddelande: Karolinska stoppar varsel – Skär fortfarande ner på personal


Trots att varslet på Karolinska universitetssjukhuset dragits tillbaka väntar stora personalnedskärningar som kommer att drabba Kommunals medlemmar negativt.

Catharina Häggbom, förhandlingsansvarig på Karolinska
Catharina Häggbom, förhandlingsansvarig på Karolinska
Foto: Kommunal

Under hösten 2019 valde sjukhusen i Region Stockholm att varsla 800 undersköterskor och läkare. Sedan dess har varslen på Danderyds sjukhus och Södersjukhuset dragits tillbaka. Det tryck som coronapandemin satte på sjukvården gjorde det uppenbart att det inte gick att skära mer i en redan slimmad organisation. Men på Karolinska universitetssjukhuset kvarstod länge varslet.

På onsdagen drog även Karolinska universitetssjukhuset tillbaka varslet. Dock planerar sjukhusledningen att minska bemanningen med 170 tjänster genom att inte återsätta tjänster som blir vakanta.

- Det är skönt att ingen ska tvingas lämna sitt arbete. Men vi ser med oro på att tjänster försvinner där det redan idag är en väldigt tuff arbetsbelastning, säger Catharina Häggbom, förhandlingsansvarig för Kommunal på Karolinska universitetssjukhuset.

Trots att Stockholms sjukvård står med en stor vårdskuld efter coronavåren 2020 vill arbetsgivarna och det blågröna styret i Region Stockholm att de hårt pressade medarbetarna ska göra mer med färre kollegor. Det går inte ihop.

- Det duger inte med flaggor och applåder. Vi ser ingen minskning av övertid på sjukhuset och många av våra medlemmar mår dåligt på grund av den pressade situationen. Det finns inget utrymme att skära ner på anställda, snarare tvärtom, säger Catharina Häggbom.

Kommunal kräver att man bemannar de tjänster som i dag är vakanta på Karolinska universitetssjukhuset. Antalet tjänster är redan idag för få, och det måste snarare till fler underskötersketjänster för att säkra vård och omsorg. Karolinska måste säkerställa att all personal har en arbetsmiljö som gör att de orkar fortsätta arbeta inom vården.

För mer information kontakta:

Catharina Häggbom, förhandlingsansvarig för Kommunal sektion Universitetssjukhuset

Telefon: 08–517 751 73 E-post: Catharina.a.Haggbom@kommunal.se

Carina Lenngren, förhandlingsansvarig för Kommunal sektion Universitetssjukhuset

Telefon: 072-707 02 00 E-post: Carina.s.Lenngren@kommunal.se

Pressmeddelande: Karolinska stoppar varsel – Skär fortfarande ner på personal

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar