Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Nya tider innebär nya arbetsuppgifter

Anna Svensson som entrévärd och akutvaktmästare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Anna Svensson i två av sina olika roller under coronakrisen; till vänster som entrévärd och till höger som akutvaktmästare.
Foto: Privat
2020-04-29
Alla har påverkats av coronapandemin på ett eller annat sätt. För Anna Svensson, som till vardags jobbar som lokalvårdare, har det inneburit nya rutiner och arbetsuppgifter.

Anna Svensson jobbar egentligen som lokalvårdare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, med storstädning som huvudsaklig arbetsuppgift. Men i och med coronakrisen är det svårt att komma åt alla avdelningar, så därför har hon fått rycka in som extra resurs i akutvaktmästeriet och som entrévärd.

– Det känns bra att kunna hjälpa till där behovet är som störst. Och det är nog lättare för mig än en del av mina kollegor, eftersom jag jobbat som vaktmästare tidigare och redan kan rutinerna.

Som en del av sina nya arbetsuppgifter får hon nu transportera coronapatienter. Hon har dock haft mer tur än sina kollegor, eftersom hon bara transporterar patienter som fått negativa testresultat och därmed inte är smittade. De kollegor som får transportera misstänkta eller bekräftade smittade har skyddsutrustning på sig. Och även om det överlag funkar bra finns ändå en liten oro hela tiden.

– Jag vill att vi får den utrustning vi behöver för att känna oss extra trygga. För ingen vet ju med hundraprocentig säkerhet hur det sprider sig. Och även om jag är försiktig kan jag ha råkat ta i ett handtag eller något som inte blivit rengjort ordentligt. Jag tycker också att all personal ska kunna testa sig för att se om de har eller har haft corona.

Många tycks inte vara så rädda som de borde vara.

Det är inte bara arbetsuppgifterna som blivit annorlunda, utan även fritiden har påverkats. Framförallt av att Anna nu har lite andra arbetstider än normalt. Dessutom märker hon av i kroppen att hon nu får utföra andra uppgifter än vad hon normalt brukar.

– Och händerna är mycket torrare eftersom jag får tvätta och sprita dem så mycket mer än vanligt.

Och på frågan om vad hon skulle vilja säga till svenska folket om hon fick chansen, svarar hon:

– Stanna hemma mer. Fundera på om du verkligen behöver ta dig ut på stan. Många tycks inte vara så rädda som de borde vara.

 

Anna är en av många välfärdsarbetare som står i frontlinjen i kampen mot coronapandemin. Vi gör våra jobb på sjukhus, äldreboenden, inom hemtjänsten och räddningstjänsten, på särskilda boenden, i skolor, förskolor och i kollektivtrafiken. Där är fokus och där ska fokus vara. Och när den akuta krisen är över kommer stödet från allmänheten vara helt avgörande för att välfärdens resurser ska öka och villkoren för personalen förbättras på allvar.

Backa oss välfärdsarbetare