Ny tolkning av EU:s upphandlingsregler ger Kommunal rätt


Kommunal har länge drivit kravet på obligatoriskt personalövertagande vid upphandlingar av busstrafik, något som är mycket viktigt för anställningstryggheten för medlemmarna inom trafik. Ett problem har här varit att jurister tolkat regelverket olika om det är förenligt med lagen om offentlig upphandling. Mot bakgrund av detta är det glädjande att regeringen i ett nytt lagförslag nu bekräftar Kommunals linje.

I förslaget om ändring i lagen om kollektivtrafiktjänster menar regeringen nämligen att EU:s särskilda regler om personalövertagande i kollektivtrafiken ska tillämpas inte bara på spårtrafik utan även på busstrafik.

- Det här innebär att de kommuner som vill ställa krav på personalövertagande borde våga göra det eftersom det nu är tydligt att de inte riskerar överklaganden och dyra rättsprocesser, säger Oskar Taxén, jurist på Kommunal.

Från politiskt håll har regeringen ända sedan tillträdet stött Kommunals linje. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) argumenterade redan 2015 för att det är orimligt att fler än 20 000 bussförare ska behöva känna oro för att förlora jobbet när det är dags för upphandling nästa gång. Nu har äntligen juristerna dragit samma slutsats.

Av: Anna Sahlée

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar