Löneförhandlingen med Sahlgrenska är klar


Löneavtalet mellan Kommunal och Sahlgrenska Universitetssjukhuset är klart. Kommunal har ställt sig oenig med arbetsgivaren då vi anser att fler yrkesgrupper skulle ha omfattats av den extra satsningen på undersköterskor.

Idag den 10 oktober 2016 undertecknade Kommunal löneförhandlingarna med SU. Resultatet av dessa är att arbetsgivaren endast inkluderar titeln undersköterska i den särskilda undersköterskesatsning om 500 kr som avtalet genererar per medlem och heltid. Utöver detta tillskjuter regionen i år motsvarande medel för dem med yrkestiteln barnsköterska.

Följande fördelningsprincip tillämpas, av 1020 kronor skall 220 kronor fördelas bland 25 procent av undersköterskorna och barnsköterskorna.
Övriga yrkesgrupper genererar 520 kr.

Årets löneavtalsrörelse har kantats av stor frustration bland fackliga företrädare och medlemmar då arbetsgivaren, tyvärr, har ställt våra yrkesgrupper mot varandra.

Ett huvudargument som mötts oss är att avtalet skulle vara svårtolkat och att regionens ekonomi inte tillåter annan tolkning. Detta stämmer inte, då andra arbetsgivare runt om i landet valt att tolka avtalet mer inkluderande.

Sjukvården står inför ett akut rekryteringsbehov, även bland Kommunals yrkesgrupper. Arbetsmiljö, arbetstider och lön är tre viktiga frågor för medlemmarna ute på arbetsplatserna. I årets löneförhandling hade arbetsgivaren chansen att göra sjukvården mer attraktiv bland fler yrkesgrupper. Kommunal befarar att på det sätt arbetsgivaren tolkar årets avtal kan detta komma att innebära ännu svårare rekryteringsmöjligheter.

En facklig delseger är dock att Kommunal lyckades få ut mer pengar till gruppen barnsköterskor.

Vi är säkra på att detta är resultatet av den fackliga kamp som pågåtts via opinionsbildning i olika media men framförallt ute på arbetsplatserna.   Kommunal har organiserat flertalet medlemsträffar ute på tomterna och även organiserat manifestation i samband med SU styrelsens möte.

Trots att vi idag har skrivit på löneförhandlingarna innebär det inte desto mindre att vi fortfarande har ställt oss oeniga mot arbetsgivarens sätt att beräkna årets lönepott.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar