Först när facket sa ifrån byttes ventilationssystemet


Fläkten bullrade så högt i köket på förskolan i Huddinge utanför Stockholm att det var skadligt att vistas mer än tio minuter i närheten av spisen. Kocken Johan Engman fick ingen respons från fastighetsägaren förrän Kommunals regionala skyddsombud kom på skyddsrond.

- Ljudet satte sig i hela kroppen, jag kunde ju stå flera timmar alldeles under fläkten. Det går inte att jobba som kock om man har det så här, och jag verkligen vara kock hela mitt liv! säger Johan Engman.

Förskolan är privat och hyr in sig hos ett annat företag som äger fastigheten. Och fastighetsägaren tog ingen notis om klagomålen på fläkten. Johan Engman mätte bullret, som uppgick till 80 decibel, ett ljud på tok för högt att utsättas för en längre tid.

Kommunals regionala skyddsombud Danyil Abzakh lyssnade till fläkten när han gjorde sin ordinarie skyddsrond.

- Han tog det på allvar och kontaktade fastighetsägaren. Med den tyngden bakom började fastighetsägaren ta itu med saken och de tog in byte av ventilationssystem i budgeten, säger Johan Engman och konstaterar att det inte bara var fläktbyte som behövdes, utan man måste även exempelvis täppa till skorstenen i olika lager.

Ljud på lägre nivå med nya fläkten

Ett och ett halvt är efter det att Johan Engström kontaktade fastighetsägaren första gången är ventilationssystemet nu utbytt. Fortfarande hörs fläkten, men på en helt annan nivå. Maxljudet på det nya fläktsystemet är ungefär lika högt som minimiljudet var tidigare. Och personalen på förskolan kan tala med varandra i köket, utan att behöva skrika.

- Det är en enorm lättnad. Det här är en viktig del för vår arbetsmiljö, säger Johan och tillägger att facket borde finnas mer arbetsplatsnära.

- Kanske är det dags att vi utser ett arbetsplatsombud som kan ta tag i frågor på ett tidigt stadium.

Av: Lalla Lindström

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar