Jobba 27 timmar få betalt för heltid


Bättre schema och ökad hälsa. Med den ambitionen har Kommunal Skåne och Östra Göinge kommun tecknat ett lokalt kollektivavtal för dem som väljer ständig helgtjänstgöring inom äldreomsorgen i kommunen.

- Exakt hur det kommer att slå vet vi inte ännu. Men prio ett är att få bort de delade turerna, säger Ingela Tunel, HR-chef i Östra Göinge.

Kommunal och arbetsgivaren enades om lokalt kollektivavtal
Ständig helgtjänstgöring ska ge bättre scheman
Foto: Kommunal

Det är tre nöjda företrädare som träffas i kommunhuset i Broby, Kommunals lokalombudsman Jeanette Wennberg, Marita Lindberg från sektionen i Broby och Ingela Tunel. Från och med den 1 januari i år finns det ett lokalt kollektivavtal på plats för dem som väljer enbart helgtjänstgöring inom äldreomsorgen. Med det nya avtalet är arbetstidsmåttet för heltid 27 timmar per vecka inkluderat deltagande i schemalagda arbetsplatsträffar.

- De som blir anställda på helg måste jobba heltid. Vi kan inte börja dela de tjänsterna, förklarar Ingela Tunel som är initiativtagare till förslaget vars utgångspunkt finns i en enkät som riktades till personalen inom äldreomsorgen i kommunen. Där framgick det att många anser det tungt med mycket arbete under helgen, litet utrymme till återhämtning och delade turer. I enkäten ställdes också frågan om någon kunde tänka sig att jobba ständig helg – tolv svarade ja.

Med det som utgångspunkt inleddes diskussioner med Kommunal med syfte att skapa ett lokalt kollektivavtal. Inom äldreomsorgen i Östra Göinge arbetar 176 personer, de flesta av dem på scheman men mycket helgtjänstgöring och där det förekommer delade turer.

- Vi har verkligen vridit och vänt för att se alla möjliga lösningar för att kunna skapa bättre scheman med färre andel helger. Med det nya avtalet på plats kommer vi att kunna avlasta schemat för dem som jobbar samtliga dagar i veckan med dem som bara jobbar helg. 

Ingela Tunel beskriver hur det brukar gå till att skapa ett schema för dygnetruntverksamheterna inom äldreomsorgen. Först räknas det på hur många personer som behövs för att täcka verksamheten under helgen och sen räknas det baklänges, hon beskriver det så, och poängterar att det är anledningen till att medarbetare ofta har så udda grader av tjänstgöring.

- Vi ser ju också att fler vill ha högre sysselsättningsgrad vilket vi försöker tillgodose. En förutsättning för heltidsarbete som norm är att vi hittar nya lösningar.

Både Jeanette Wennberg och Marita Lindberg är nöjda med avtalet och är säkra på att det kommer att innebära bättre scheman för det stora flertalet inom äldreomsorgen i Östra Göinge. 

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar