Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Hallå där, Tobias Baudin!

Tobias Baudin
Tobias Baudin
Foto: Kommunal
2019-05-14
Den 21 maj är det dags för Kommunals kongress. Som uppladdning inför detta passade vi på att ställa några frågor till förbundsordförande Tobias Baudin. Mycket har gjorts under kongressperioden med fokus på att förändra och utveckla Kommunal, och det är en glad och förväntansfull ordförande vi träffar.

Tobias Baudin, hur känns det inför 2019 års kongress?

Jag är otroligt peppad, såklart. Sveriges viktigaste fackförening ska samlas. Vi ska behandla motioner och rapporter. Men vi ska framför allt höja blicken tillsammans, för vi vet att i takt med att samhället förändras så måste facket ompröva sin roll. Vi ska utveckla medlemskapets värde, hitta nya sätt för att väcka engagemang och växa i organisationsgrad. Jag är övertygad om att vi tillsammans kommer att spänna bågen rejält.

Kan du summera kongressperioden?

Oj, det är tre år som flugit fram. Först och främst är jag otroligt glad och tacksam över det förändringsmandat som förra kongressen gav oss i den nyvalda ledningen. Jag har gett järnet för att försöka förvalta det på bästa sätt. Och jag är imponerad av kraften inom Kommunal när vi bestämmer oss och drar åt samma håll. Jag tycker vi tagit stora kliv åt rätt håll. Vi har tecknat riktigt bra avtal och fått igenom en rejäl satsning på undersköterskor. Nu gäller det att hålla i.

Om du tvingas välja några exempel på förändring, vad blir det då?

En hygienfaktor, som är värd att nämna, är att vi bockat av hela den åtgärdslista som togs fram under förtroendekrisen 2016. Vi har bland annat en ny resepolicy, en ny lägenhetspolicy och en ny alkoholpolicy som innebär att vi aldrig bjuder på alkohol för medlemmarnas pengar. Viktigt. Och lika viktigt är löftet jag gärna ger; Vi kommer fortsätta vara på tå, granska oss själva och vässa vår organisation.

Sen har vi också fått igång ett långsiktigt utvecklingsarbete. Vi har bestämt oss – fler ska vilja bli medlemmar, fler ska vara nöjda sitt medlemskap och fler ska vilja bli förtroendevalda. Så får vi fart på det fackliga fotarbetet på arbetsplatserna och kan göra stor skillnad.

Under de senaste månaderna har vi fått färska siffror på hur vi stärkt relationen till medlemmarna, förbättrat vårt anseende hos allmänheten och vi har sett en försiktig uppgång av medlemssiffrorna, trots stora pensionsavgångar. Det gör mig glad, såklart.

Vad har varit roligast under kongressperioden?

Den lättaste frågan! Att vara ute på arbetsplastser och träffa alla yrkesskickliga medlemmar och förtroendevalda precis där det händer. Utan medlemmarna i Kommunal fungerar inte välfärden, och utan välfärden fungerar inte Sverige. Det är väldigt tydligt för mig.

Sen älskar jag, som alla andra, de fackliga segrarna. Både de stora som påverkar tusentals och de små som kan göra hela skillnaden för en person. Både de segrar vi vinner vid förhandlingsborden, och de som nås genom påverkansarbete. Att barnskötarna nu skrivs in i den nya läroplanen för förskolan är en pralin värd att nämna. Stenhårt jobb, stort engagemang från många barnskötare, ligger bakom. Och vi får till ett historiskt beslut.

Vad har varit tuffare?

Det klart att jag blir frustrerad över att inte fler ser och på allvar vill göra något åt villkoren på medlemmarnas arbetsplatser. Knappa resurser, för få kollegor och osmart schemaläggning hindrar medlemmarna från att göra sina jobb på bästa sätt. Ingen vinner på det! Ojämlikheten på arbetsmarknaden gör mig tvärförbannad. Men det är såklart också ett bränsle för att fortsätta kampen för förbättring.

Kommer du på något mer vi glömt att prata om?

Jag skulle kunna tilläga något som många redan noterat, att vi avslutar det finansiella stödet till Socialdemokraterna. Kommunals facklig-politiska samverkan med Socialdemokraterna lever vidare under mer moderna former. Det beslutet tog vi i början av detta år, som en del i vårt förändringsarbete.

Kategorier

Kongress19