Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Från sågen i Brattby till hemtjänsten i Bjurholm

Pedro Björklund, vårdbiträde inom hemtjänsten i Bjurholm
Pedro Björklund, bytte sågen i Brattby till hemtjänsten i Bjurholm
Foto: Maggi Jakobsson
2016-12-06
Vi ringde upp Pedro Björklund efter ett tips från en av hans arbetskamrater inom hemtjänsten i Bjurholm. Vi har fått höra att han inte bara är omtyckt av sina arbetskamrater utan också väldigt uppskattad bland brukarna av hemtjänsten i Bjurholm.

Pedro jobbade tidigare på sågverket i Brattby. - 24 år och 10 månader blev det, 2 månader till och jag skulle ha fått guldklockan skrattar Pedro. Hur kommer det sig att du bytte från sågverket till hemstjänsten? - Det blev stora förändringar på sågverket så jag kände att jag inte ville vara kvar. Det är också en fysiskt jobbig arbetsplats. Mycket ljud och dammigt.

Att byta jobb är något jag skulle ha gjort för länge sedan.

- Vill man testa något nytt ska man göra det innan man blir för gammal skrattar Pedro. Sagt är gjort, Pedro sa upp sig och sökte jobb inom omsorgen i Bjurholms kommun. Det började med att Pedro skulle jobba inom äldreomsorgen på ett boende. – Men där blev det inte många timmar, sen ringde chefen upp och undrade om jag inte ville börja inom hemtjänsten. Och på den vägen är det. Nu har jag jobbat i drygt ett och ett halvt år och jag måste säga att jag trivs otroligt bra.

Vad är det med jobbet som gör att du trivs så bra? – Jag tror att jag är lämpad för det här jobbet. Jag har lätt för att ta äldre människor. Vi kommer helt enkelt bra överens. Att Pedro är väldigt social och inte har några problem att föra ett samtal förstår vi snabbt under vårt samtal. Pedro beskriver sig själv som pliktrogen, lugn och social. – Jag kommer också alltid i tid, gärna ordentligt i tid. Arbetskamraterna brukar undra om jag inte trivs hemma, säger Pedro och brister ut i skratt.

Under de dryga ett och ett halva året Pedro jobba inom hemtjänsten tycker han att han lärt sig mycket. Han har också lärt känna brukarna väl under den här tiden. – Från början är det väldigt svårt att se om tillståndet har förändrats för dem man besöker. Nu känner jag dem så väl så jag ser ganska fort om de mår bättre eller sämre. På så sätt är det ett utmanande yrke. Man ska vara allt från läkare och psykiatriker till kompis och medmänniska. Men man får så otroligt mycket tillbaka.

Ser du några nackdelar med att jobba inom vården? – Största nackdelen är väl att lönen är för låg. Sen är det emellanåt ganska stressigt. Det är stor tidspress på våra scheman. Men fördelarna överväger det.

Vad är det för fördelar du tänker på? – Det är otroligt givande att jobba med människor. Man får som sagt mycket tillbaka. Sen är det otroligt skönt att slippa pendla till jobbet. Nu behöver jag bara ta en kort promenad. Sen har jag ju otroligt bra arbetskamrater. De gör otroligt mycket för hur man trivs på sin arbetsplats avslutar Pedro.


 

Pedro Björklund, vårdbiträde inom hemtjänsten i Bjurholm
Pedro Björklund

Ålder 49 år
Bor i Bjurholm tillsammans med sin fru. Har en son på 20 år som nyss flyttat.