Fortsatt stor brist på skyddsutrustning i äldreomsorgen


Den senaste veckan har 16 procent av Kommunals medlemmar som arbetar inom äldreomsorgen arbetat utan skyddsutrustning. Det är en minskning jämfört med tidigare, men en siffra som fortfarande är alldeles för hög.

Rullator bredvid stol.
Foto: Kommunal

Mer än var tredje medlem inom äldreomsorgen har jobbat utan rätt skyddsutrustning under den pågående pandemin. Det visar en undersökning från Novus. Den senaste tiden har fler medlemmar fått tillgång till rätt skyddsutrustning, under den senaste veckan har 16 procent arbetat utan rätt skyddsutrustning mot tidigare 37 procent.

– Det går åt rätt håll men 16 procent arbetar fortfarande utan rätt skyddsutrustning och det är alldeles för högt, det borde vara närmast noll vid det här laget, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till Kommunalarbetaren. 

Störst andel som arbetar utan skyddsutrustning finns bland yngre, inom hemtjänsten, vårdbiträden och de som jobbar i Stockholms län.

Varannan är orolig

Enligt undersökningen är varannan person orolig över tillgången till skyddsutrustning.  Var femte anser inte att arbetsplatsen följer basala hygienrutiner, främst på grund av okunskap. 

Medlemmarna inom äldreomsorgen pekar på att mer personal och mer skyddsutrustning i form av till exempel visir och ansiktsmask behövs för att förbättra skyddet mot coronaviruset på arbetsplatsen. 

- Medlemmarna vittnesmål visar att det här är långt ifrån över. Därför kommer jag fortsätta lägga ett stort ansvar på myndigheterna. Deras otydlighet kring skyddsutrustning gör att det fortfarande ser så olika ut, säger Tobias Baudin.

Kommunalarbetaren: Många i äldreomsorgen saknar fortfarande skyddsutrustning

Kommunal om riskbedömningar och brist på skyddsutrustning


Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar