Fler varsel inom bussbranschen i Skåne


2020-06-30

Först var det Nobina som för ett par veckor sen gick ut med att de tvingas säga upp cirka 250 medarbetare i Skåne. Nu varslar Bergkvara buss 90 medarbetare sedan Skånetrafiken beslutat att dra ner på turtätheten. De arbetsplatser som berörs är Broby, Kristianstad, Olofström, Ystad, Malmö, Trelleborg och Ängelholm.

Tina Christensen avdelningsordförande i Skåne
- Vi anser att politikerna i kollektivtrafiknämnden måste ta sitt ansvar och ändra på beslutet om färre antal bussturer. Det handlar om bussförarnas anställningar, om att välfärdsarbetarna ska kunna ta sig till jobbet samt om att ta ansvar för smitts
Foto: Monica Brundin Danielsson

- Det är inte rimligt att medlemmarna i Kommunal ska ta ansvar för Skånetrafikens ekonomi. Det är en helt orimlig konsekvens. Dessutom anser vi att det är ogenomtänkt och oansvarigt av Skånetrafiken att minska ner på turtätheten när resten av samhället gör vad det kan för att minska riskerna för smittspridning, säger Tina Christensen ordförande för Kommunal avdelning Skåne.

Skånetrafiken har angett ekonomiska förluster som argument för minskat antalet bussturer, samtidigt får Kommunal information om att hundratals bussar på bara ett par veckor rapporterats som överfulla i samband med att resenärer har sökt sig till havet och svalkan.

- Vi anser att politikerna i kollektivtrafiknämnden måste ta sitt ansvar och ändra på beslutet om färre antal bussturer. Det handlar om bussförarnas anställningar, om att välfärdsarbetarna ska kunna ta sig till jobbet samt om att ta ansvar för smittspridningen i samhället, säger Tina Christensen.

I förhandlingar med Nobina har det också framkommit att Skånetrafiken beslutat att den minskade turtätheten ska vara hela 2021 och att det därför inte är meningsfullt med korttidspermitteringar som alternativ till uppsägning av personal.

Dela sidan