Facklig framgång: Skyddsombud i Gällivare krävde andningsskydd vid misstänkt covid-19 och fick rätt


Personalen på ett äldreboende i Gällivare fick tillgång till rätt typ av andningsskydd, för att vara skyddade mot covid-19. Det blev resultatet efter att huvudskyddsombudet Marita Nilsson Eriksson lagt ett skyddstopp och till slut fick rätt mot Arbetsmiljöverket.

Illustration med texten: Äldreboende i Gällivare får andningsskydd för skydd mot covid-19.
Foto: Kommunal.

På Forsgläntans äldreboende i Gällivare arbetade personalen allt för nära två boende, utan godkända andningsskydd. Kommunals huvudskyddsombud Marita Nilsson Eriksson krävde andningsskydd av FFP2-typ och lade ett skyddstopp. 

Arbetsmiljöverket gick på arbetsgivarens linje och hävde skyddstoppet, som menade att skyddsutrustningen som personalen använde var tillräcklig. Marita Nilsson Eriksson överklagade Arbetsmiljöverkets beslut och fick i efterhand rätt i förvaltningsrätten. 

– Det känns jättebra. Det är en bekräftelse på att vi som skyddsombud gjorde rätt, Arbetsmiljöverket borde inte ha hävt skyddsstoppet, säger Marita Nilsson Eriksson till Kommunalarbetare.

Marita Nilsson Eriksson menade att andningsskyddet behövdes framför allt hos en boende med en snarkmaskin som personalen hjälpte den boende med, där det då bildades så kallade aerosoler, alltså att smittan blir luftburen. Vid aerosolbildande moment ska andningsskydd användas.

Kommunalarbetaren: Skyddsombud fick rätt mot Arbetsmiljöverket om skyddsstopp

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar