Facklig framgång: Arbetsskor till hel förvaltning i Lysekil


Initiativ från två skyddsombud ledde till arbetsskor till alla socialförvaltningens tillsvidareanställda i Lysekil.

Förtroendevalda med arbetsskor
Från vänster: Susanne Karlsson, Ulla Svedlund och Therese Englund
Foto: Kommunal

Ett önskemål blev en enkät, som blev underlag för facklig framgång

Skydds- och arbetsplatsombuden Ulla Svedlund och Susanne Karlsson, som arbetar på Skärgårdshemmet i Lysekil, tyckte att arbetsgivaren (Lysekils kommun) borde bekosta personalens arbetsskor, och tog därför saken i egna händer. Först gjorde de en enkät som de skickade ut till alla enheter och arbetsplatser inom socialförvaltningen. I enkäten fick personalen svara på om de tycker de borde få arbetsskor av sin arbetsgivare. De fick även motivera varför de eventuellt tycker det. Sedan sammanställde Ulla och Susanne resultatet och gick med det till Therese Englund, som är facklig företrädare på Kommunals expedition i Lysekil.

Ett yrkande och fyra månader senare

Med Ulla och Susannes underlag som stöd gjorde Therese ett yrkande om fria arbetsskor som hon överlämnade till chefen för socialförvaltningen, i maj i år. I september kom svaret, och med det den goda nyheten att yrkandet gått igenom. Alla tillsvidareanställda inom vård och omsorg, samt LSS, i hela förvaltningen skulle få arbetsskor. Även sjuksköterskorna inom förvaltningen fick skor, tack vare ansträngningen från Kommunals förtroendevalda.

Leverans i december

Leveransen av skorna är nu avklarad. Personalen som arbetar "inne" fick ett par arbetsskor, medan de som arbetar "ute" i exempelvis hemtjänsten fick välja två par; ett par vinterskor och ett par sommarskor. 

Nu fortsätter vi arbetet genom att jobba för att kommunen ska fortsätta med fria arbetsskor framåt i tiden.

Therese Englund, facklig företrädare, Kommunal i Lysekil

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar