Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Telefonproblem

Kommunal Direkt - för frågor om ditt arbetsliv - går inte att nå via telefon just nu. Felsökning pågår. Du kan alltid mejla oss.
Stäng

Barnskötare anställs i Härryda igen

Tom Jansson, Annelie Nordström, Marie-Louise Odbro, Agneta Svensson, Lena Gustavsson, Eva Kärrman och Pia Norrlin.
Tom Jansson, ombudsman, Annelie Nordström, förbundsordförande, Marie-Louise Odbro, sektionsordförande, Agneta Svensson, barnskötare, Lena Gustavsson, barnskötare, Eva Kärrman, avdelningsordförande och Pia Norrlin, ombudsman.
Foto: Jenny Segersten
2015-09-18
Efter närmare sex års facklig kamp har Härryda kommun bestämt sig för att barnskötare återigen ska ges fasta tjänster i förskolan. Kommunen annonserar ut 18 tillsvidaretjänster för barnskötare i en bemanningsenhet.

Kommunal sektion Härryda har sedan 2009 envist arbetat för barnskötarnas existens i kommunen. Det har varit fackliga möten med arbetsgivaren, medlemsmöten, broschyrer, tidningsartiklar och insändare. Under flera månaders tid bänkade sig också Lena Gustavsson och Agneta Svensson från sektionen tillsammans med sina kollegor i kommunfullmäktiges mötessal, iklädda sina röda tröjor. Även Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström har varit i Härryda för att diskutera barnskötarnas värde med politiker och ansvariga tjänstemän.

Nu har arbetet slutligen burit frukt! Kommunen annonserar ut 18 tillsvidaretjänster för barnskötare i en bemanningsenhet. De fast anställda barnskötarna ska gå på längre vikariat. Det finns även planer på att öppna ytterligare en bemanningspool med barnskötare som ska gå på kortare vikariat på kommunens olika förskolor.

Sektion Härryda är ändå inte helt nöjda. Målet är naturligtvis att barnskötare även ska anställas tillsvidare på förskolorna, inte bara i bemanningsenheten/poolen. Men vi ser det som ett klart fall framåt, menar Lena, Agneta och sektionens ordförande Marie-Louise Odbro, som inte tänker släppa taget om barnskötarna i Härryda.

Bakgrund

2009 beslutades det att barnskötare skulle fasas ut från kommunens förskolor. Endast högskoleutbildade förskollärare skulle anställas, något som ledde till problem då det råder brist på sådana. Resultatet blev att många tjänster inte kunde tillsättas, utan vikarier (ofta barnskötare eller outbildade personer) fick hoppa in som förskollärare. Så mycket som 33% av den arbetade tiden i Härrydas förskolor gjordes av tillfälligt anställd personal. Det har inneburit, förutom en mycket otrygg situation för kommunens utbildade barnskötare, att kontinuiteten i verksamheten blev lidande.