Arbetsgivaren backade från beslutad resursmodell


2021-02-01

Arbetsgivaren Malmö Stad lyssnade på Kommunal och backade i frågan om resursmodell för hemtjänsten.

"Det är min tolkning att de insåg att beslutet innebar för många risker som de inte kunde åtgärda och som var för komplicerade" säger Olga K Roos vice ordförande för sektion Malmö vård och omsorg.

Olga K Roos, vice ordförande Malmö sektion vård och omsorg
Arbetsgivaren skrotade resursmodell efter synpunkter från Kommunal.
Foto: Privat

Det var hösten 2020 som arbetsgivaren Malmö Stad presenterade resursmodellen som skulle innebära att nattpersonalen inom hemtjänsten skulle tvingas att arbeta med hela Malmö som ett område när de hade resurspass. De fackliga företrädarna gjorde allt de kunde för att få arbetsgivaren på andra tankar. Till sist skrev de en debattartikel som publicerades i Kvällsposten/Expressen.

Vi gjorde det för att vi kände att vi behövde synas och höras och vi ville uppmärksamma beslutsfattare och anhöriga på att det var helt fel beslut att fatta, poängterar Olga K Roos som tillsammans med sin fackliga kamrat Annelie Fritzson gjort ett intensivt arbete för att resursmodellen inte skulle bli verklighet.

    Nu när arbetsgivaren backat kommer hemtjänstpersonalen att arbeta resurspass i sin egen sektion.

    - Det innebär en trygghet både för medlemmarna och för brukarna som även i fortsättningen kommer att känna de som kommer till dem på natten. Bara i den delen vinner vi jättemycket, säger Annelie Fritzon, som själv är en av dem som arbetar natt i hemtjänsten.

    Dela sidan