Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Allt ljus på natten under kommunfullmäktige i Vaggeryds kommun

Medlemmar som arbetar i nattorganisationen samlades innan kommunfullmäktiges sammanträde i Skillingehus, Vaggeryds kommun.
Medlemmar som arbetar i nattorganisationen samlades innan kommunfullmäktiges sammanträde i Skillingehus, Vaggeryds kommun.
Foto: Sofia Tollbo
2019-02-26
Under gårdagens (25/2) kommunfullmäktige i Vaggeryds kommun var neddragningar i nattorganisationen ett hett ämne. Socialdemokraternas anförande möttes av applåder då de bad Femklövern bekänna färg under mötet. Dock blev inte så fallet, i stället hänvisade politikerna till Socialnämnden som kommit med förslaget.

Neddragningar i nattorganisationen i Vaggeryds kommun har mötts av stora protester. Över 1200 personer har undertecknat protestlistorna som medlemmarna i Kommunal initierat. Bland namnunderskrifterna finns såväl medlemmar som kollegor, anhöriga och samhällsmedborgare. Alla med övertygelsen om att neddragningarna i  nattorganisationen får negativa effekter för både personal, brukare och anhöriga. Med detta i ryggen i deltog en samlad skara medlemmar i gårdagens kommunfullmäktige i Skillingehus.

- Vi kräver att Femklövern tar tillbaka sitt beslut, sa arbetsplatsombudet Christina Sönnischen som tillsammans med sina kollegor deltog i mötet. 

Hett ämne på den allmänpolitiska debatten

I flertalet av politikernas inledningsanförande lyftes neddragningarna. Många pekar på att dessa skapar en försämrad arbetsmiljö, otrygghet för brukarna och skadar kommunens attraktivitet. Tomas Strand (S) var stenhård i sitt anförande där han bad Femklövern bekänna färg. Han menar att man under mötet hade alla chanser att bemöta protesterna som spridit sig i kommunen under flera veckors tid. Dock valde Femklövern att skjuta tillbaka ansvaret för frågan till socialnämnden. En nämnd som  man säger sig lita på.

Ämne för socialnämndens möte i veckan

Socialnämnden träffas senare i veckan och förhoppningen om att neddragningarna då diskuteras är stora. 

- Vi önskar att politiker och tjänstemän kom ut i vår verksamhet för att se hur det är att arbeta natt, säger arbetsplatsombudet Christina Sönnischen. 

Efter mötet fick medlemmarna frågor från partier i Femklövern om att följa med ut på arbetspass. Nu planerar man för att genomföra dessa brevidgångar.