Alla ska känna sig trygga på jobbet – nu drar EuroPride igång


EuroPride i Stockholm är i full gång och vi har tagit kontakt med Nicklas Gustafsson, före detta sektionsordförande i Västerås, som jobbar med Kommunals nya mångfaldsplan. ’’Det är viktigt för facket att ha ett inkluderande hbtq-perspektiv’’, anser Nicklas.

Nicklas Gustafsson
Nicklas Gustafsson
Foto: Kommunal

Nicklas Gustafssons engagemang i Kommunal har formats av att hans mamma arbetade på sektionen i Västerås när han var yngre. Hennes intresse för fackliga frågor gjorde att Nicklas som tjugoåring gick med i Kommunal och sedan dess har han haft en mängd olika uppdrag.

Nicklas är öppet homosexuell och ses som en förebild av medlemmar som har blivit trakasserade på arbetsplatsen och av medlemmar som har valt att ta på sig förtroendeuppdrag.

Det känns viktigt för mig att vara öppen med vem jag är. Själv hade jag aldrig någon att se upp till när jag började jobba. Om jag kan vara en förbild tar jag gärna på mig den rollen, berättar Nicklas.

Vägen till att bli den person han är idag har Nicklas tampats med genom att bygga upp en stark självkänsla.

Det var inte förrän jag träffade min bästa vän, som också är homosexuell, som jag verkligen vågade vara mig själv och slutade att bry mig om vad andra tyckte eller tänkte. Efter det började jag konfrontera kollegor direkt och ta samtalet.

För att Kommunal ska bli en ännu bättre inkluderande fackförening för hbtq-personer är det just representationen som Nicklas nämner som är något grundläggande.

– Det är viktigt att vi speglar medlemskåren i förtroende- och ombudsmannaleden. Det gäller etnicitet, funktionsvariationer och hbtq - för det är väsentligt att medlemmarna känner sig representerade och att vi syns som en fackförening som är till för alla. Oavsett vem jag är, ska jag ha samma möjligheter att kunna delta och vara aktiv i facket.

Nicklas ingår i den arbetsgrupp som jobbar med att ta fram en ny mångfaldsplan för Kommunal för att stärka mångfald och inkludering. 

Vi behöver en fackförening som är tydlig med hur vi uttrycker oss i dessa frågor. Facket kan verkligen hjälpa till om man har trakasserats på jobbet, man ska inte behöva gå igenom sådana saker ensam.

Under EuroPride i Stockholm arrangerar Kommunal ett eget seminarium och kommer även gå med i paraden. För precis som Nicklas säger, är vikten av synlighet och representation också en del av det fackliga arbetet.

Här kan du träffa Kommunal under EuroPride i Stockholm:

Pride park

Kommunal bemannar LOs tält i Pride Park under hela veckan.

Picknick inför paraden

Lördagen den 4 augusti innan paraden anordnar Kommunal en picknick klockan 11:00 i Rålambshovsparken vid Boule Bar. Vi kommer tillsammans gå till paraden som avgår 13:00.

Kommunals seminarium i EuroPride House 3/8


Seminarium:Alla ska känna sig trygga på jobbet.  HBTQ - en facklig fråga?

* I panelen:Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal, Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall och Therese Guovelin, förste vice ordförande LO. 
* Tid: Fredagen 3 augusti, klockan 12:00-12:45
* Plats:Kulturhuset, Sergels torg, scen Foajé 3

http://europride2018.com/program/

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar