Du som jobbar som barnskötare – vi vill höra din berättelse!

Vad älskar du med ditt jobb inom förskola/skola? Barnen, kollegorna, dina uppgifter – vad ger dig energi på jobbet? Vad vill du förändra på ditt jobb? Fler arbetskamrater, mer pauser, mer kompentensutveckling – vad vill du ha mer av? Dela din berättelse med oss!

Barnskötare och barn ritar
Foto: Kommunal

Du som jobbar som barnskötare – nu vill vi höra från dig! Dela med dig av både ris och rosor från din arbetsvardag i formuläret längst ner på den här sidan. Dina uppgifter är anonyma. Självklart kan du ange dina kontaktuppgifter om du vill, för att ge oss möjlighet att kontakta dig för ett närmare samtal. 

Varför vill vi höra din berättelse?

Jo, för att vi ska kunna göra mer som är relevant för just dig. Och för att uppmärksamma andra på vilken tillgång ni är för samhället, för våra barn. Utan er barnskötare stannar skolan och förskolan, så enkelt är det! Tyvärr är det inte alla som känner till det. Så för att vi ska kunna skapa bättre och fler möjligheter för dig, och för att berätta om vilken tillgång du är för våra barn, vill vi höra din berättelse.

Vad ska jag berätta om?

Du väljer själv vad du vill dela med dig av. Det kan handla om allt från vad du älskar med ditt arbete och vad som ger dig energi på jobbet, till vad du vill förändra på arbetsplatsen eller ha mer av på jobbet. Berättelserna kommer vi kunna använda oss av i olika kanaler (helt anonymt, oavsett om du anger personuppgifter) för att synliggöra ditt fantastiska yrke och visa hur lyckligt lottade barnen är.

Tack för att du delar med dig!

PS. Du vet väl om att Kommunal har en podd, Prat från verkligheten, där medlemmarna har möjlighet att berätta om sitt arbete till flera? Vill du också vara med i podden? Tveka inte att skriva det när du delar din berättelse och ange då också din e-postadress. 

Läs vad andra barnskötare har berättat

Jag utbildade mig till Barnskötare för att det varit en dröm sedan jag var yngre. 2018 blev jag färdigutbildad och gav mig ut på mitt första jobb som barnskötare och kände att jag hamnat helt rätt. Äntligen kunde jag känna glädje att gå till jobbet. Men nu har den drömmen slagits sönder en aning tyvärr. Att kämpa med personalbristen som hela tiden finns där. Man får åka runt på andra förskolor och jobba där det inte finns personal. Inga pengar läggs på vikarier som ändå knappt finns då många väljer att lämna detta yrke. En stress som finns hos en i princip varje dag är inte hälsosamt. Händer inget med personalbristen som råder så kommer jag lämna mitt drömjobb även om jag inte vill så måste jag för att inte bränna ut mig. Detta måste några högt uppsatta förstå annars finns det ingen personal kvar i förskolan. Min dröm förvandlades till en mardröm. 

- Inskickat av barnskötare


Vilken annan arbetsplats blir du bemött av kramar, trevliga kommentarer, teckningar mm när du kommer på morgonen eller när det är tid att gå hem. Så många underbara barn som ger en så mycket. Tyvärr är grupperna för stora och det är inte alltid som man hinner med att ge alla barn det de behöver. Det positiva är också att vi själva tillsammans med förskollärarna kan planera hur vi vill att veckan ska se ut. 

Negativa är att vi går i egna kläder och inneskor. Det blir mat, snor, färg mm på kläderna som inte alltid går bort. Byxorna slits mycket då det kryps på golv, sitter ner i sandlådan osv. Även tufft att ibland få möta irriterade föräldrar när man ringer pga. barnet är sjukt eller att barnet har fått smuts på sina kläder. Kan ibland bli sjuka då barnen är sjuka och hostar, nyser, kräks över en.Tur att barnen är så underbara så vi ändå går dit och får så många skratt och tillfällen med dem. 

- Inskickat av barnskötare


Jag älskar att arbeta med barn, att få följa dem i deras utveckling. 
Att känna att just jag och mina kollegor vägleder och stöttar dem under deras vistelse på förskolan. 
Att jag finns där när de behöver en värmande kram, när längtan efter föräldrarna blir för stor. 
När man ser glädjen i deras ansikte för att de klarade av att klä på sig med min vägledning . 
Det är mycket positivt med att vara barnskötare, men lika mycket mindre positivt tyvärr. 
När man får höra att man inte är lika mycket värd som förskolläraren. 
Barngruppernas storlek i ofta undermåliga lokaler är också en mindre positiv sak. 
Rektorer som har låg närvaro på förskolan pga. stort antal möten plus ingen vidareutbildning är riktigt negativt. 
Sedan avslutar jag med lönen som jag knappt vet vad jag ska säga om, men säger så här, orimligt låg för det arbete jag gör! 
Barnens glädje när jag kliver in på förskolan, är just nu det enda som får mig att inte lämna yrket än. 

- Inskickat av barnskötare


Jobbar med de allra yngsta barnen. Älskar att jobba med barn och se deras utveckling. Intressant med deras olika personligheter och få arbeta med det som fungerar för varje barn. Kollegorna är också något som funkar bra på min arbetsplats. 

Vi peppar varandra men man märker att fler och fler av oss faller. 

Man blir utmattad och bitter. 
Detta är för att det trycks in barn i barngrupperna. Hos oss är det maxantal på barn. Vi känner att vi inte hinner se alla barn och vissa behöver extra stöd (även om de inte har någon diagnos). Man måste tänka på att det är barn vi arbetar med. Några kan vara sena med t ex. tal, det sociala, tycker att det är jobbigt med toalettbesök och mycket annat. 

Vi hinner inte med att utföra vårt arbete när barngrupperna är ”utmätta” för att vara ett visst antal per pedagog och man maxar grupperna med det antalet. 

Sen är vissa pedagoger sjuka då och då. Men man får inte någon vikarie, då får man bara överleva dagen. 

Det blir sen en säkerhetsrisk för barnen för man inte hinner med alla barn. 

- Inskickat av barnskötareJag har ingen story som jag tror platsar in här. Jag vill bara visa att jag och så många andra gör det vi gör med hjärta och själ. Vi finns för att vi brinner för vårt uppdrag. Vi brinner för barnet. Det här är mina känslor för mitt yrke. 

Gnisslet från grinden ekar mellan husen när jag öppnar den. Jag tänker varje gång jag går in, att vi bör smörja den. Smörja eller felanmäla. 
Men lika snabbt tanken kommer försvinner den igen när jag ser barnhuvuden vändas. 
”Marie är här!” 
Jag låser snabbt grinden om mig och kan inte hålla tillbaka leendet. Barnen springer fram och kramar om mina ben. 
”Vilket mottagande”, ler en vårdnadshavare. ”Så här reagerar ingen när jag kommer in på kontoret minsann.” 
Jag tänker att jag är glad att jag inte jobbar på kontor. 

Jag är glad och tacksam för mitt arbete. Jag blir alldeles varm när jag ser dig övervinna ett -för dig tidigare- hinder. När den där kullen plötsligt inte längre är Mount Everest. Din glädje är min glädje och när du står där på kullen och ditt leende får solen att skämmas, då är vi lika glada. Och jag berättar ivrigt för en kollega vad du just gjorde. Den dubbla glädjen blir plötsligt trippel. När din vårdnadshavare kommer senare blir den fyrdubbel. Åh vad jag längtar att få berätta att just du har bestigit ett berg idag. 

Tänk att få vara med på din resa. Du mellanlandar här på förskolan. Du är på väg till något större. Men det börjar här och just nu tänker du nog inte på något annat än att du just satt din flagga på toppen av den här kullen. 

När jag går i pension om 30 år och den sista arbetsdagen är passerad, vill jag gå ut genom en grind som gnisslar. För än är det ingen som har felanmält den. 

- Inskickat av barnskötare


Barnen gör jobbet till ett arbete värt att gå till varje vardagsmorgon - all underbemanning till trots. 
Att få följa barnens utveckling, att få utmana varje enskilt barn till utveckling är en utmaning som jag ser värt att vara kvar i. Att få möta barnen på deras nivå, att få se deras entusiasm och skapa ett intresse för dem kring något, det älskar jag med mitt arbete - trots att lönen som barnskötare inte speglar det arbete jag dagligen utför. 

- Inskickat av barnskötare


Läs fler citat på sidan Stolt barnskötare

Verktygslåda för dig som vill påverka förskolan

Vi har samlat tips på hur du och dina kollegor kan vara med och förändra på jobbet.

Läs mer på sidan Stolt barnskötare.

Fyll i formuläret:

Är du anställd av en kommun, region, privat företag eller ideell/kooperativ arbetsgivare?
Jobbar du i förskola eller skola?
Berätta fritt om din arbetssituation
Fyll bara i ditt namn om du vill
Fyll bara i din e-post om du vill
Fyll i om du själv vill

Jag godkänner att mina personuppgifter behandlas enligt Kommunals personuppgiftspolicy i det syfte formuläret avser (T.ex. anmälan, bokning, enkät eller prenumeration). Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter enligt GDPR.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar