Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Matens betydelse för ett friskt åldrande - en föreläsningsserie

Föreläsningsserie: Matens betydelse för ett friskt åldrande
Foto: Abaton
Att maten och näringen är viktigt för att vi människor ska må bra är vi alla överens om. När vi blir äldre så förändras kroppens förutsättningar och det ställer krav på äldreomsorgen.

Lyssna till professor Yngve Gustafson som delar med sig av sin erfarenhet av äldre människor och matens betydelse för ett friskt åldrande. 

Jag önskar att alla; politiker, arbetsgivare och allmänheten, skulle se denna föreläsning så att de förstår vilka livsviktiga arbeten våra medlemmar har. Det behövs utbildad personal som har tillräckligt med tid, handlingsfrihet och befogenheter för sina arbetsuppgifter. Det är så vi skapar framtidens äldreomsorg. Ann Georgsson, ombudsman Kommunal

Föreläsningsserie i tretton avsnitt

Föreläsningsserien belyser matens betydelse för äldre människor. Föreläsningen är främst riktad till dig som arbetar som undersköterska eller vårdbiträde både inom äldreomsorgen och hälso- och sjukvården men är även intressant för alla som har en äldre i sin närhet. Eller bara är nyfiken, vi lovar att alla kommer lära sig något. 


Avsnitt 1: Introduktion (0:49 minuter)

Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 1 Introduktion

 

Avsnitt 2: Det friska åldrandet (10:33 minuter)

Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 2 Det friska åldrandet

 


Avsnitt 3: Undernäring (3:04 minuter)

Matens betydelse för ett friskt åldrande -del 3 undernäring

 

Avsnitt 4: Geriatrik (6:05 minuter)

Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 4 Geriatrik

 


Avsnitt 5:  Helhetssyn (10:13 minuter)

Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 5 Helhetssyn

 



Avsnitt 6: Kunskap om mat (8:40 minuter)

Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 6 Kunskap om mat

 



Avsnitt 7: Demens (9:30 minuter)

Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 7 Demens

 



Avsnitt 8: Geriatrikutredning (12:54 minuter)

Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 8 Geriatrikutredning

 

Ny Avsnitt 9: Ansvar (5:47 minuter)

Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 9 Ansvar

 

Ny Avsnitt 10: Bemanning (2:08 minuter)

Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 10 Bemanning

 

Ny Avsnitt 11: Maten och måltiden (2:15 minuter)

Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 11 Maten och måltiden

 

Ny Avsnitt 12: Vad krävs för en förändring? (8:28 minuter)

Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 12 Vad krävs för en förändring?

 

Ny Avsnitt 13:  Avslutning (0:57 minuter)

Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 13 Avslutning

 

Tid för mat

Föreläsningsserien är en del av projektet Tid för mat som Kommunal har. I projektet ingår en referensgrupp som stöd. Deltagare i referensgruppen som stöd för projektet har hittills varit professor Yngve Gustafson (Umeå Universitet), Professor Tommy Cederholm (Uppsala Universitet), Livsmedelsverket, PRO, Susanne Rolfner Suvanto (Omvårdnadsinstitutet), Demensförbundet, medlemmar i Kommunal och SKPF.

Villkoren för de äldre återspeglar villkoren för medlemmarna som arbetar i Äldreomsorgen. Synen på mat och matsituationen måste förändras från grunden. Det behövs tid att se till att de äldre får den näring de behöver och att maten hamnar i magen. Det behövs kvalificerad personal som har tid att göra sitt jobb, där det finns tid för mat och handlingsutrymme. För det krävs rätt bemanning som gör det möjligt.