Matens betydelse för ett friskt åldrande - en föreläsningsserie

Att maten och näringen är viktigt för att vi människor ska må bra är vi alla överens om. När vi blir äldre så förändras kroppens förutsättningar och det ställer krav på äldreomsorgen.

Lyssna till professor Yngve Gustafson som delar med sig av sin erfarenhet av äldre människor och matens betydelse för ett friskt åldrande. 

Jag önskar att alla; politiker, arbetsgivare och allmänheten, skulle se denna föreläsning så att de förstår vilka livsviktiga arbeten våra medlemmar har. Det behövs utbildad personal som har tillräckligt med tid, handlingsfrihet och befogenheter för sina arbetsuppgifter. Det är så vi skapar framtidens äldreomsorg. Ann Georgsson, ombudsman Kommunal

Föreläsningsserie i tretton avsnitt

Föreläsningsserien belyser matens betydelse för äldre människor. Föreläsningen är främst riktad till dig som arbetar som undersköterska eller vårdbiträde både inom äldreomsorgen och hälso- och sjukvården men är även intressant för alla som har en äldre i sin närhet. Eller bara är nyfiken, vi lovar att alla kommer lära sig något. 


Avsnitt 1: Introduktion (0:49 minuter)

Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 1 Introduktion
Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 1 Introduktion

Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 2 Det friska åldrandet
Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 2 Det friska åldrandet


Avsnitt 3: Undernäring (3:04 minuter)

Matens betydelse för ett friskt åldrande -del 3 undernäring
Matens betydelse för ett friskt åldrande -del 3 undernäring

Avsnitt 4: Geriatrik (6:05 minuter)

Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 4 Geriatrik
Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 4 Geriatrik


Avsnitt 5:  Helhetssyn (10:13 minuter)

Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 5 Helhetssyn
Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 5 Helhetssyn

Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 6 Kunskap om mat
Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 6 Kunskap om mat

Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 7 Demens
Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 7 Demens

Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 8 Geriatrikutredning
Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 8 Geriatrikutredning

Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 9 Ansvar
Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 9 Ansvar

Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 10 Bemanning
Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 10 Bemanning

Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 11 Maten och måltiden
Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 11 Maten och måltiden

Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 12 Vad krävs för en förändring?
Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 12 Vad krävs för en förändring?

Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 13 Avslutning
Matens betydelse för ett friskt åldrande - del 13 Avslutning

Tid för mat

Föreläsningsserien är en del av projektet Tid för mat som Kommunal har. I projektet ingår en referensgrupp som stöd. Deltagare i referensgruppen som stöd för projektet har hittills varit professor Yngve Gustafson (Umeå Universitet), Professor Tommy Cederholm (Uppsala Universitet), Livsmedelsverket, PRO, Susanne Rolfner Suvanto (Omvårdnadsinstitutet), Demensförbundet, medlemmar i Kommunal och SKPF.

Villkoren för de äldre återspeglar villkoren för medlemmarna som arbetar i Äldreomsorgen. Synen på mat och matsituationen måste förändras från grunden. Det behövs tid att se till att de äldre får den näring de behöver och att maten hamnar i magen. Det behövs kvalificerad personal som har tid att göra sitt jobb, där det finns tid för mat och handlingsutrymme. För det krävs rätt bemanning som gör det möjligt.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar