Höjd ersättning för mertid – en fråga för parterna att lösa
En av de viktiga frågor för Sveriges arbetare som LO-förbunden samordnat sig kring i årets avtalsrörelse gäller ersättningen för mertid. LO är överens om att mertiden måste justeras upp så att diskrimineringen av deltidsanställda upphör. Anledningen? Arbetsgivare sätter i system att anställa på deltid och sedan betala den, jämfört med övertidsersättning, billigare mertidsersättningen för att kunna schemalägga dessa arbetstagare och medlemmar i Kommunal där det passar.
Precis som en annan känd fråga vi hanterat nyligen, dygnsvilan, kommer den här frågan från EU. I fallet med dygnsvilan var det EU-kommissionen som pekade på en brist i svenska kollektivavtal. Denna gång är det ett par domar från EU-domstolen som fastslagit ny EU-rätt. Domstolen har genom dessa domar (”Lufthansadomen” och ”Kuratoriumdomen”) fastslagit att mindre fördelaktiga regler eller ersättningar till deltidsanställda jämfört med heltidsanställda står i strid med deltidsdirektivet. EU säger helt enkelt att en deltidsanställd som jobbar över ska få lika mycket ersättning som en heltidsanställd som jobbar över.
I detta fall – som i de flesta andra – har tyvärr inte verkligheten lika räta vinklar som kartan. Avtal skiljer sig åt, övertid kan vara mer eller mindre frivillig och även deltid kan vara mer eller mindre frivillig. Det är snårigt så klart, men LO är tydligt: Det är orimligt att det är billigare att nyttja deltidsanställdas extra arbetskraft än heltidsanställdas dito, det skapar incitament för arbetsgivaren att anställa på deltid. De olika förbunden har olika mycket utbredd deltidsproblematik. Tyvärr är Kommunals, Handels och HRF:s motparter sämst i klassen på att anställa på heltid . Men kravet ingår i samordningen och förbunden gör därigenom gemensam sak och stöttar varandra för att driva igenom förändringen.
Det är orimligt att det är billigare att nyttja deltidsanställdas extra arbetskraft än heltidsanställdas dito, det skapar incitament för arbetsgivaren att anställa på deltid.
Kan vi inte bara bida vår tid och låta domstolarna lösa frågan åt oss? Jo, visst skulle vi kunna göra det. Men det svenska partssystemet behöver kunna hantera den här typen av frågor. Vi kan inte vara med i EU och bara stå vid sidan om när det kommer nya färggranna fåglar och flyger in i partsmodellen. Vi behöver anpassa oss, lära oss mer och framför allt våga lösa alla frågor genom förhandling. Det är modellens existensberättigande. Kunde vi göra det när det handlade om rätten till dygnsvila kan vi göra det nu. Lika lite som vi kan förhandla bort rättigheter i avtalen som svensk lagstiftning säger att vi inte får förhandla om, kan vi strunta i att följa EU-lagstiftning. Den svenska förhandlingsmodellen är inte helt autonom och självständig, vi måste följa de ramar och regler som demokratin gett oss.
Vårt samhälle står inför enorma utmaningar. Det ekonomiska läget är brutalt tufft, och många medlemmar har inte en lön som går att försörja sig på givet det nya kostnadsläget. Det duger inte att arbetsgivare som kommuner och regioner inte kan ge människor en heltidsanställning och en heltidslön så att medlemmarna i Kommunal, vanliga människor som är barnskötare, lokalvårdare och vårdbiträden, ska kunna ställa mat på bordet.
Så länge det är subventionerat att använda deltidsanställda i stället för heltidsanställda för att fylla ut hålen i den skrala välfärdsbemanningen kommer vi inte komma till rätta med det. Låt oss ta vårt ansvar som parter, stå upp för den svenska modellens fördelar och lösa mertidsfrågan.