Skyddsombudet Tom-Alexander Herbinger: "Kunskaperna som skyddsombud skulle hjälpa mig i vilken annan bransch som helst"


INTERVJU med Tom-Alexander Herbinger som är skyddsombud och jobbar på ett LSS-boende i Järna i Stockholmstrakten.

Tom-Alexander Herbinger, skyddsombud och läkepedagog.
Tom-Alexander Herbinger, skyddsombud och läkepedagog.
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Vem är du?

Tom-Alexander Herbinger, jobbar sedan 6,5 år som läkepedagog (motsvarande boendestödjare i andra verksamheter) på LSS-boende i Järna med antroposofisk inriktning.

Vilka är de viktigaste arbetsmiljöfrågorna på din arbetsplats?

Den psykosociala arbetsmiljön är klart viktigast. Vi jobbar väldigt nära varandra, med många långa blockpass. Barnen på LSS-boendet är också väldigt relationsbundna. Därför kan vi inte ta in vilken vikarie som helst om någon är sjuk, utan vi försöker täcka upp för varandra när någon är borta. Vi undersöker möjligheten till att ha en fast vikariepool. Frågor om hot och våld diskuteras också, såväl som schemaläggning.

Hur är det att vara skyddsombud?

Det är spännande att vara skyddsombud! Jag är inne på min andra mandatperiod och lär mig hela tiden nya saker. Jag har utvecklats som individ genom de utökade kunskaper jag fått i rollen. Man får vissa andra aspekter på jobbet och arbetsplatsen. Istället för att bara jobba på, stannar jag upp och får perspektiv på saker i arbetet.

Sedan är det ju väldigt roligt med de olika utbildningar man får gå. Där får man en chans att lära känna många olika människor. Det är roligt att utbyta tankar och idéer, få aha-upplevelser eller stöd, råd och tips i frågeställningar man själv går igenom som någon annan redan upplevt.

När upplever du att du får belöning för ditt fackliga engagemang?

Helt klart när jag driver igenom en hjärtefråga för medlemmarna och sektionen. Exempelvis har vi lyft frågor kring komp och ersättning med lyckat resultat. Det är ju väldigt uppskattat. Och tillsammans med sektionen har vi tillsatt en officiell skyddskommitté, som på ett strukturerat sätt lyfter olika arbetsmiljöfrågor. Det känns bra för hela verksamheten och för framtiden.

Vilka tips skulle du ge till någon som funderar på att engagera sig fackligt?

Det finns endags introkurser som man kan gå. Då får man en bra överblick – vad Kommunal står för, vilka frågor som är aktuella, vad det innebär att vara skyddsombud. Jag skulle absolut rekommendera skyddsombudsuppdraget. Det är en chans att utveckla sig själv och man får chansen att lära känna många olika människor.

Har du nytta av uppdraget även i privatlivet?

Ja, absolut! Jag bygger hela tiden på mina kunskaper med kontinuerlig utbildning och kan ta hjälp av det jag lärt mig även utanför jobbet. Mina kunskaper som skyddsombud skulle dessutom hjälpa mig i vilken annan bransch som helst.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar