Foto: Fredrik Sandin Carlson

Ung i Kommunal

Vill du engagera dig fackligt eller bara lära dig mer om fackföreningens roll i Sverige? Här samlar vi allt du behöver veta om Kommunals verksamhet för unga.

Unga medlemmar behövs!

Du som är 30 år eller yngre kan engagera dig i en ungkommitté, gå kurser eller bli skolinformatör. Här guidar vi dig genom de möjligheter som finns.

För Kommunal är det viktigt att ge unga medlemmar förutsättningar för att ta sig an förtroendeuppdrag eller på andra sätt engagera sig fackligt på arbetsplatsen. Därför finns en rad aktiviteter för dig som vill lära sig mer om fackligt arbete eller ta ditt engagemang till nästa nivå.

Lokala ungkommittéer

Kommunal behöver unga personer som kan uttrycka sig om sin och andra ungas situation på arbetsmarknaden i dag. Därför finns en lokal ungkommitté (även kallad LUK) på varje avdelning. En ledamot från den lokala ungkommittén sitter också med i varje avdelningsstyrelse.

Den lokala ungkommittén kan ha väldigt olika uppgifter beroende på den lokala verksamheten, men det kan till exempel handla om att bevaka ungas frågor, samordna skolinformationen, arrangera träffar och värva nya medlemmar.

Vill du veta mer om vilka aktiviteter som är på gång i din lokala ungkommitté? Kontakta din avdelning!

Centrala ungkommittén

Kommunal behöver också unga talespersoner på central nivå. Därför finns en central ungkommitté (även kallad CUK). Deras uppgift är att vara en referens till förbundsstyrelsen och se till att det unga perspektivet inkluderas i Kommunals verksamhet.

Centrala ungkommittén använder sin kunskap och erfarenhet för att berätta om ungas situation på arbetsmarknaden, till exempel via sociala medier, intervjuer och debattinlägg. En ledamot från ungkommittén sitter också med i förbundsstyrelsen.

Så kan du engagera dig i Kommunal

Gå en utbildning

Vill du lära dig mer om facket? Börja med att gå en medlemsutbildning hos Kommunal. Läs mer om vilka kurser som finns.

LO erbjuder också en mängd olika kurser och flera av dem är specifikt för unga under 30. Du hittar dem i LO:s kurskatalog.

Hitta din lokala ungkommitté

Varje avdelning i landet har en lokal ungkommitté som arrangerar träffar och aktiviteter för unga medlemmar.

Kontakta din avdelning för mer information om vad som händer där du bor.

Är du intresserad av att själv sitta som ledamot i en lokal ungkommitté? Det är Kommunals sektioner som nominerar kandidater till ungkommittéerna. Hör av dig till din sektion för mer information om hur det går till. 

Bli skolinformatör

Skolan är en viktig mötesplats där Kommunal kan informera om arbetslivet och varför det är viktigt att vara med i facket. Skolinformatörens uppgift är att vara ute på skolor och mässor för att träffa elever och lärare.  

Låter det här som ett uppdrag för dig? Kontakta din sektion för mer information!

Läs mer om Kommunals skolinformation.

Engagera dig i sociala medier

Att följa, likea och dela Kommunals innehåll i sociala medier hjälper oss nå ut till fler! Genom att följa oss får du också koll på kurser och andra möjligheter som du kan söka.

Du hittar Kommunal på Facebook, Instagram och Linkedin. Du kan också söka på din lokala avdelning för att hitta deras konton.

Mötesplats för unga

Vill du lära dig mer om Kommunal och varför man ska vara med i facket? Mötesplats för unga är ett tvådagars-forum där medlemmar under 30 år får lära sig mer, bygga nätverk och hitta nya vägar för sitt engagemang. Inga förkunskaper krävs!

Prata med din avdelning om när nästa anmälan öppnar. 

Hitta din avdelning!
Mötesplats för unga
Mötesplats för unga

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar