Många skäl för Kommunal att satsa på unga medlemmar


Elpida Georgitsi, Kommunal Mölndal, samordnar ett engagerat gäng unga medlemmar med många tankar om facket och, framförallt, unga medlemmar.

Kommunal har många medlemmar som är under 30 år, men de är väldigt underrepresenterade bland de förtroendevalda. Medelåldern på avdelningens förtroendevalda är en bit över 50 år. Det är ett problem tycker Elin Aldén och hennes kamrater i Kommunal Västs ungdomsverksamhet.

Öka kunskapen om facket

Elin Aldén är själv undersköterska och medlem i sektion Centrum. Förutom att Kommunals företrädare behöver representera medlemskåren bättre åldersmässigt, så arbetar Elin tillsammans med de andra i gruppen för att informera unga och nyanställda om vilka rättigheter de har på arbetet. Det är inte säkert att man känner till vilka regler som finns, och gör man det är det inte säkert att man törs invända när man är helt ny på jobbet. De flesta är bara tacksamma att de har fått ett jobb och ställer upp på det mesta som arbetsgivaren föreslår. 

Öka engagemanget

Tobias Wallin är barnskötare i Ytterby till vardags, men kommer liksom de andra i gruppen att vara ledig ibland för att informera skolungdomar om facket. Ungdomar behöver få information om vad facket arbetar med och om sina rättigheter och skyldigheter i arbetslivet, säger han. Tobias Wallin kände att det krävdes mer engagemang i Kommunal Västs ungdomsverksamhet och bestämde sig för att själv göra något åt saken.

Allt börjar i skolan. Vi kan inte räkna med att de lär sig om den svenska modellen och varför det är viktigt att vara med i ett fack

säger Elpida Georgitsi. Det här är den viktigaste verksamheten vi har just nu, vi ska skapa aktivism, fortsätter hon.

Starka tillsammans

Johannes Kvarnström är plåtslagare och medlem i sektion Spårvägen Trafik Teknik. För honom är det viktigt att visa på kollektivet som en motpol till den nyliberala anda som råder i Sverige nu. Johannes Kvarnström ser också fram emot att opinionsbilda i fackliga frågor och arrangera olika sociala event för att stärka gruppen och engagera fler.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar