Årets mötesplats ung - Makten är vår


Tjugo medlemmar under 30 har i två dagar träffats i Sundsvall tillsammans med den lokala ungkommittén (LUK). Man har bland annat gått igenom vad Kommunal är, svenska modellen, vad är ett kollektivavtal mm.

Camilla Christiansson som är ordförande i LUK tycker det är superkul att det i år är så många deltagare och att alla verkar engagerade och väldigt pålästa om facket och hur man kan vara med och påverka.

gruppbild
Deltagare på årets mötesplats ung
Foto: Kommunal mellersta norrland

Mötesplats ung arrangeras varje år och är till för medlemmar i Kommunal som är  under 30. Det är den lokala Ungkommittén som håller i dagarna tillsammans med en representant från den centrala Ungkommittén. 

Amran,24
Amran. 24 år från Strömsund
Foto: Kommunal

Dem här dagarna stärker mig som ung medlem i Kommunal

Amran, 21

En av deltagarna är Maya som arbetar som undersköterska på infektionsavdelningen på Sundsvalls Sjukhus. - Jag tycker dem här dagarna har varit jättebra, nu har man fått en större förståelse av vad det fackliga medlemskapet innebär och man har fått en bättre inblick i vad det är man betalar in medlemsavgift till varje månad. 

Amran som arbetar som undersköterska inom hemtjänsten i Strömsund håller med, - Det har varit väldigt givande dagar, man har fått veta vart man kan vända sig med sina frågor och också vad som förväntas av mig i arbetslivet och varför man ska vara med i facket. Innan hade jag inte fått så mycket information och man började tänka ibland att varför är jag medlem egentligen. 

Tim är 23 år och jobbar som elevassistent på Arniot skolan på Frösön. Han säger att han fått en mycket mer positiv bild av Kommunal och det fackliga medlemskapet. - Innan jag kom hit har jag nog upplevt att facket är ganska tråkigt och det är mycket man ska läsa och sätta sig in i, men med hjälp av det här forumet när man får vara i grupp och materialet presenteras på ett lättsamt sätt så har min bild ändrats åt det positiva.

Amran säger också att hon nu vet hur hon kan vara med och påverka på sin arbetsplats oavsett om det finns dem som varit förtroendevalda länge. - Dem här dagarna stärker mig som ung att våga ta klivet att höras och vilja påverka på min arbetsplats det har också stärkt mig mentalt att kunna säga ifrån mot min arbetsgivare.

Maya,21
Maya. 21 från Sundsvall
Foto: Kommunal

Nu har jag fått mer mod och kunskap om att man faktiskt kan påverka redan som ung vilket känns skönt och då blir det också ett större värde i medlemskapet.

Maya Amaraya

Vad var det som gjode att ni anmälde er till mötesplats ung?

Jag ville få mer information om varför jag ska vara med i facket och varför jag ska betala medlemsavgift varje månad, vad får jag utav av det? så därför kände jag att jag ville åka på det här, säger Amran

Tim säger att när jag fick information om det här kände jag lite samma att jag är med i något som jag egentligen inte vet vad det är, sen fick man komma bort från jobbet och göra något annat och när man får betalt så kändes det lockande att prova.

Jag hade aldrig hört att det fanns utbildningar mm inom Kommunal så när jag fick mail om det här så kände jag att det lät kul och speciellt när det var för unga och jag visste att alla skulle vara i min ålder, det enda jag vad rädd för var att det skulle vara tråkigt och mycket ointressant information men det har varit helt tvärtom så det känns kul, säger Maya.

Hur tror ni att vi ska kunna få fler unga att bli medlemmar och engagera sig fackligt?

Ett sånt här forum är nog en bra start och sen också att synas och vara aktiv på de plattformar där dem unga är som till ex sociala medier m.m. säger Maya.

Jag tror också att sektionerna kan bli bättre på att komma ut med information riktat till oss yngre för att vi ska kunna ta till oss den, säger Amran.

Om vi blir fler unga som vågar ta plats och syns tror jag också att vi kan göra bilden av Kommunal som roligt och modernt säger Tim.

Tim, 23
Tim, 23 från Östersund
Foto: Kommunal mellersta norrland

Om vi blir fler unga som vågar ta plats och syns tror jag också att vi kan göra bilden av Kommunal som roligt och modernt

Tim Lindberg

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar