Vad gäller om jag säger upp mig själv?

När du säger upp dig själv, "egen uppsägning", så gäller ungefär samma regler som när anställning avslutas av annan orsak.

Det vanliga är att uppsägningstiden är mellan en till tre månader för dig som är tillsvidareanställd ("fast anställd"). Tiden regleras i kollektivavtalet, som du som är medlem kan läsa på Mina sidor.

Om du är visstidsanställd brukar det generellt sett inte finnas någon uppsägningstid. Om du är visstidsanställd så är uppsägningstiden ofta kortare, dock aldrig kortare än en månad.

Säger du upp dig för att du fått nytt jobb? Glöm inte att meddela Kommunal om din nya anställning: Har du bytt anställning eller har du ytterligare en anställning?

Har du själv har sagt upp dig från din tillsvidareanställning kan du inte få arbetslöshetsersättning från a-kassan under de första 45 dagarna av arbetslösheten.  Fackföreningen Kommunal har inte hand om a-kassan, men det kan vara bra att tänka på att det i allmänhet tar lång tid innan man får ersättning från a-kassan vid egen uppsägning. Kontakta a-kassan - som är en egen organisation - för att få reda på vad som gäller i ditt fall.

Mer information finns hos Kommunals a-kassa.

Dela sidan