Stick ut med CV och personligt brev!

Första steget mot drömjobbet är en slipad CV och personligt brev. Det kryllar av regler, och ibland kan det vara svårt att veta hur man ska tänka. Här kommer sju enkla tips för att vässa din ansökan.

Kvinna sitter på en soffkant och skriver.
Var lite modig när du skriver ditt personliga brev.
Foto: Kommunal

Skilj på CV och personligt brev

Din CV visar att du kan rätt saker, och att du har tillräckligt med erfarenhet för jobbet du söker. Det personliga brevet handlar mer om vem du är som person. Hur du passar in i gänget, hur du hanterar olika situationer och vad som får dig att trivas på jobbet. Tänk på att hålla isär CV och personligt brev.

Sätt en bra CV-struktur

Den som anställer ser ofta väldigt många ansökningar. Gör det lätt för den som läser genom att hitta en tydlig struktur för din CV. Ofta kan det vara bra att använda punktlistor. Då blir det lätt att få en överblick av vad du kan och vad du har gjort tidigare. Det går helt enkelt snabbt att se att du passar för jobbet.

Vad ska jag ta med i min CV?

Ta bara med det som är viktigt för jobbet du söker. Du behöver inte ta med alla jobb du någonsin haft. Skriv alltid ut arbetsgivare, hur länge du jobbade där och vad du hade för arbetsuppgifter. Kom ihåg att alltid skriva allt i samma ordning så att det blir tydligt.

Hur långt ska ett personligt brev vara?

Håll det kort, helst inte längre än en halv A4. Då är chansen större att den som anställer faktiskt läser hela brevet och inte missar något viktigt.

Övertyga med exempel i ditt personliga brev

Undvik klyschor som att du kan ”hålla många bollar i luften” eller är ”spindeln i nätet”. Tänk i stället igenom exempel som konkret visar att du kan rätt saker. Ett tips är att be en vän eller kollega beskriva dig som person för att komma på bra exempel till brevet.

Låt någon annan läsa din ansökan

När man har jobbat ett tag med sin ansökan är det lätt att bli hemmablind. Ett par nya, fräscha ögon är alltid bra för att undvika upprepningar och stavfel. Be någon vän eller kollega läsa igenom din ansökan. Då kan du också testa om du verkligen får fram det du vill säga.

Var modig!

När du söker jobb gäller det att sticka ut hakan. Våga ta i lite när du beskriver vad du kan och vill. Både i din CV och i det personliga brevet.

Kategorier

Dela sidan