Barriärskydd / plexiglas i bussar

Under våren 2020 stoppade Kommunal, genom skyddsstopp, passagerare från att använda de främre dörrarna vid påstigning på buss för att skydda bussförarna mot smitta av covid19. Det har inneburit att bussbolagen tappat intäkter, då biljettvisering oftast skett vid framdörrarna. Nu ser vi att allt fler arbetsgivare vill sätta bussföraren bakom barriärskydd/ plexiglas för att kunna öppna framdörrarna, vilket Kommunal är starkt emot.

Varför är Kommunal emot barriärskydd/ plexiglas i bussar?

Kommunal ser flera allvarliga risker med att sätta in plexiglas eller liknande lösningar som stänger in föraren på förarplatsen:

  • Plasten reflekterar omgivningen på ett sådant sätt att det utgör en trafikfara. Det blir svårare att se var omgivande bilar är på grund av att den mötande trafiken och trafikljus med mera bländar och reflekteras i skyddsglaset. Även utryckningsfordon med blåljus innebär en risk för reflektering.
  • Förarna riskerar att köra på personer och cyklister, då sikten blir sämre genom barriärskydd.
  • Sikten i höger backspegel försämras.
  • Vid eventuell olycka kan bärriärskyddet göra det svårare för föraren att ta sig ut, än om bussen inte är utrustad med plexiglas.
  • Barriärskyddet riskerar även att skapa förvirring och illamående vid körning i mörker och/eller regndis på grund av att reflektionerna är rörliga.

Kommunal anser att plexiglas / barriärskydd i bussar medför en allvarlig och omedelbar fara för både förare och allmänhet. 

Utöver säkerhetsriskerna ovan ser Kommunal andra frågetecken kring användandet av plexiglas eller likande lösningar. 

  • Hur påverkas ventilation, värme och kyla vid förarplatsen av barriärskyddet?
  • Hur påverkas förarens möjlighet att uppfatta ljud, till exempel om föraren behöver samtala med passagerare? 

Vad förespråkar Kommunal för lösning istället för barriärskydd?

Kommunal anser att framdörrarna ska vara stängda och att det ska vara avspärrat fram till bussföraren samt att all på- och avstigning sker genom bussens andra dörrar. 

Kommunal anser även att bussbolagen bör flytta biljettviseringsapparaten till de dörrar som används vid av- och påstigning. Detta är en lösning som redan finns på bussar i flera städer runt om i Sverige. 

Vad ska jag göra om min arbetsgivare sätter in barriärskydd eller liknade?

Ta genast kontakt med ditt skyddsombud.

När du som skyddsombud får reda på att arbetsgivarna planerar eller redan satt in barriärskydd så kan du ställa krav på arbetsgivaren att göra en riskbedömning i samverkan med dig som skyddsombud. Är du inte nöjd med resultet av riskbedömningen så kan du gå vidare och använda dig av arbetsmiljölagen och lägga en så kallad 6:6 a. 

Har ni inget skyddsombud på din arbetsplats? Hör då av dig till din lokala sektion. Du hittar kontaktuppgifter till både skyddsombud och sektion på Mina sidor.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar