Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Vidareutbildning ger undersköterskor 2 000 kronor i lönepåslag

2015-10-12
Det lönar sig med vidareutbildning. I Oskarshamn har Kommunal lyckats förhandla upp lönerna för de undersköterskor som gått vidareutbildning på yrkeshögskolan.

Den som visar upp ett godkänt betyg får 10 kronor per poäng – och just denna kurs, YH specialistundersköterska äldre, är på 200 poäng. De undersköterskor som vidareutbildat sig får alltså 2 000 kronor i lönepåslag.

- Vi har lyckats få till stånd den överenskommelsen två år i rad, berättar Anita Hultgren på Kommunals sektion i Oskarshamn.

Första året tog 13 undersköterskor examen och våren 2015 blev 10 stycken från Oskarshamn godkända på kursen. Det känns bra att det syns i lönekuvertet för dem som utbildar sig! Flera kommuner har gått samman och satsar på denna utbildning. Det har krävts fajt från Kommunal för att få igenom påslaget. Kommunen har inte heller velat skriva under på att påslaget ska ges i framtiden.

- Vi kommer att få ta samma fajt nästa år. Det verkar som om kommunen tycker att det är mycket pengar att lägga ut, och de har inte heller fått till stånd något färdigt koncept för vad dessa specialister ska jobba med när de är klara.

- Men nu finns det äntligen förslag på att anställa några med denna titulatur, säger Anita Hultgren hoppfullt.

Av: Lalla Lindström