Varsel på Karolinska universitetssjukhuset


2019-11-06

Under onsdagen meddelade sjukhusledningen på Karolinska universitetssjukhuset att man varslar 350 undersköterskor och stödpersonal på Kommunals avtalsområde. Dessutom varslas 250 läkare.

Catharina Häggbom, förhandlingsansvarig på Karolinska
Catharina Häggbom, förhandlingsansvarig på Karolinska
Foto: Kommunal

- Det här kommer att bli katastrof, säger Catharina Häggbom, förhandlingsansvarig för Kommunal. Undersköterskorna utgör fundamentet för omvårdnaden i sjukvården. Om det här genomförs rasar hela verksamheten.

Enligt Kommunals beräkningar har det under 2019, fram till och med augusti, arbetats övertid motsvarande ungefär 520 helårsanställningar på Kommunals avtalsområde på Karolinska universitetssjukhuset. På grund av det nuvarande anställningsstoppet är dessutom över tusen personer visstidsanställda för att hålla upp verksamheten.

- Den redan dåliga arbetsmiljön kommer att bli sämre, säger Catharina Häggbom. Om vi inte ska lägga ner sjukvården är det någon annan som kommer att bli tvungen att göra de arbetsuppgifter som dessa personer gör idag. Det finns inte utrymme att effektivisera verksamheten mer. Nu handlar det om rena nedskärningar i stockholmarnas välfärd.

Karolinska universitetssjukhuset försöker marknadsföra sig som en attraktiv arbetsgivare. Men det har länge varit svårt att rekrytera undersköterskor med erfarenhet av akutsjukvård. Om det här varslet genomförs kommer det bli svårt för Karolinska att överhuvudtaget klara personalförsörjningen.

- Det kommer med största sannolikhet leda till att erfarna och kompetenta undersköterskor väljer att söka sig till andra arbetsgivare, säger Catharina Häggbom. I en redan ansträngd arbetssituation väljer arbetsgivaren att aktivt driva bort undersköterskor från Karolinska.

Varsel på Karolinska universitetssjukhuset

Pressmeddelande från Kommunal (pdf)

Dela sidan