Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Var med och påverka - bli avtalsdelegat 2020!

Helen Jansson om att vara avtalsdelegat
Helen Jansson om att vara avtalsdelegat
Foto: Kommunal
2019-08-21
Nästa år är det dags för avtalsrörelse och du som medlem har möjlighet att vara med och påverka. Alla som är medlemmar i Kommunal har möjlighet att lämna in förslag på förändringar i sitt kollektivavtal, så kallade avtalsförslag. Avtalsförslagen diskuteras sedan på ett antal avtalskonferenser runt om i landet. Du har också möjlighet att vara delaktig i arbetet genom att vara avtalsdelegat.

Helene Jansson är kostansvarig på den privata förskolan Nallarna. Hon har varit avtalsdelegat på området KFO - Fristående skolor, förskolor och fritidshem. Här berättar hon kort om uppdraget.

Vad fick dig att vilja bli avtalsdelegat?

Jag ville bli delegat för att jag ville kunna påverka vårt kollektivavtal och göra det ännu bättre!

Vad innebär det att sitta med i en delegation?

Att sitta i en avtalsdelegation innebär självklart ett stort och viktigt ansvar. En känner sig väldigt stolt plus att det är en rolig utmaning. Det mest givande är att du blir mer insatt i hur facket arbetar på en högre nivå. För mig betyder det jättemycket att vara med! Jag känner mig delaktig - viktig och hörd.

Vilka frågor är viktigast för dig?

Inför avtalsrörelsen 2020 har jag själv lämnat in ett avtalsförslag om att omvandla vår semesterersättning till semesterdagar istället. Så det känns viktigt! Jag brinner även för att vi ska få in ett ob-avtal inom vårt avtalsområde för skola och förskola vilket vi inte har idag. Lön är såklart en av de viktigaste punkterna plus arbetskläder. Arbetskläder för alla borde vara en självklarhet!

Vad är det roligaste med att vara med?

Det absolut bästa är känslan när allt är klart och påskrivet. När man åker tillbaka hem till kollegorna och känner sig glad och stolt över det man förhandlat fram! Det är en fin känsla att hjälpa våra medlemmar inom KFO till att få ett kollektivavtal som är starkt och som de kan luta sig mot.

Vad vill du säga till de som är intresserade?

Kör! Det är otroligt roligt, du får lära dig så mycket och träffa så mycket spännande människor! Såklart kan det vara tidskrävande i perioder och det blir en del resor. Men det känns gott i hjärtat när man vet att man gjort vad man kunnat för oss medlemmar!

Vill du också bli avtalsdelegat och vara med och påverka ditt kollektivavtal? 

Ta kontakt med din sektion som du tillhör och visa ditt intresse att sitta med i en delegation. Du hittar kontaktuppgifter till din sektion här.

VAD ÄR EN DELEGATION?
En delegation består av medlemmar som har blivit utsedda av förbundsstyrelsen och arbetar inom ett specifikt avtal och ska vara med och prioritera inkomna avtalsförslag och vara behjälpliga i förhandlingsarbetet när ett nytt centralt avtal ska tecknas. Delegationernas storlek beror på hur många medlemmar som arbetar på det aktuella avtalet.

VAD INNEBÄR DET ATT SITTA MED I EN DELEGATION?
Allt delegationsarbete sker i Stockholm så man måste vara beredd på att resa, ibland med kort varsel. Man kan också behöva övernatta beroende på hur förhandlingarna fortlöper.

 

LÄS MER OM AVTALSRÖRELSEN 2020 HÄR!

 

 

 

 

Kategorier

Avtal20