Undersköterskorna på förlossningen i Halmstad får ersättning 10 år tillbaka


Kommunal sektion Halmstad Regionen har stridit i över ett år med arbetsgivaren för att undersköterskorna på förlossningen i Halmstad ska få rätt ersättning. Nu får undersköterskorna retroaktiv lön tio år tillbaka.

Kommunal ställer några frågor till Katarina Krantz, en av undersköterskorna som äntligen kommer få rätt ersättning.

Hej Katarina! Kan du berätta vad som hänt?

- Vi nattundersköterskor på förlossningen i Halmstad började räkna hur mycket vi förlorade i inkomst på att ha utbildningsdagar, och heldagars arbetsplatsträffar. Det har blivit mer kännbart de sista åren då obligatoriska utbildningsdagar och arbetsplatsträffar blivit många fler.

- Vi förlorade först och främst vårat nattillägg för obekväm aretstid, plus att vi förlorade en och en halv timme till två timmar vid varje tillfälle vi gick på en utbildning eller arbetsplatsträff. Det är arbetstid vi får jobba igen; klämma in en extra natt för att få ihop våra timmar. Flera gånger har vi haft det uppe med vår chef utan att få någon respons.

Vad gjorde Kommunal?

- Jag kontaktade Kommunal för att höra om det verkligen var okej. Där kunde vi tillsammans läsa i kollektivavtalet att vi har rätt till ersättning för obekväm arbetstid och våra förlorade timmar. Det gäller förstås bara vi som enbart jobbar natt.

- Kommunal har hjälpt oss igenom detta. Kommunal har skött kontakten med arbetsgivaren; de har haft flera möten.

Vad blev resultatet?

- Efter ett och ett halvt har vi äntligen fått rätt ersättning. Efter den segern har Kommunal med Charlotte Karlsson i spetsen hjälpt oss att få retroaktiv ersättning för det vi förlorat.

- Så efter många kontakter, möten och förhandlingar väntar vi på retroaktiv erättning för tio år tillbaka i tiden.

- Jag vill passa på att tacka Kommunal och framförallt vår sektionordförande Charlotte Karlsson som gjort ett fantastiskt arbete. Vi är så nöjda!

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar