Undersköterskan Jonna Mjörnell tog brons i Yrkes-VM!


2019-08-29

Det blev brons för Jonna Mjörnell, undersköterska på strokeenheten på Danderyds sjukhus, i Yrkes-VM i Kazan, Ryssland. Kommunal har tillsammans med SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) och Vårdföretagarna sponsrat deltagandet och vi är så stolta över hennes bragd. Vi fick en kort pratstund med Jonna efter att hon landat på hemmaplan igen.

Undersköterskan Jonna Mjörnell vann brons i Yrkes-VM
Undersköterskan Jonna Mjörnell vann brons i Yrkes-VM
Foto: Yrkeslandslaget

Stort grattis Jonna! Vi måste...

...ändå ställa den klassiska sportfrågan: hur känns det? 

- Det känns helt otroligt! Jag är fortfarande chockad, det känns lite galet faktiskt. Att jag är tredje bäst i hela världen! Det har inte hunnit sjunka in än. Men jag är så lycklig och stolt!

Vad har varit roligast med Yrkes-VM?

- Jag har träffat så många fina människor, alltifrån dem i landslaget till lagledare och konkurrenter. Vi har haft så roligt ihop och jag har träffat vänner för livet. Det har varit en fantastisk resa! Sedan har det varit spännande att prata med undersköterskor från andra länder och få en inblick i hur de arbetar och tänker kring vården. Träffa människor från andra kulturer som, precis som jag, brinner för sitt yrke.

Vilka tävlingsmoment var svårast? 

- Att tävla på engelska har varit den största utmaningen! Det vardagliga språket och den sociala biten är en så stor och viktig del av vården. För mig är det jätteviktigt att få mina patienter att känna sig trygga och att vi kan skoja med varandra. Det är inte helt lätt på ett annat språk! 

Vad har du fått för stöttning?

- Min coach Cina Johansson har varit ovärderlig! Hon jobbar till vardags som undersköterska och handledare på Östersunds sjukhus och inför VM har vi setts 2-3 dagar per månad för att träna och ladda upp. Det här var Cinas fjärde Yrkes-VM som expert och coach, så hon har verkligen koll!

Vad säger din arbetsgivare?

- Min arbetsgivare har verkligen stöttat mig i det här. Det har varit väldigt hård träning inför VM, vi har tränat med landslaget i tio månader ungefär. Så de har varit väldigt förstående och hejat på. Min chef ringde direkt när jag vunnit i Ryssland och grattade! Jag ser verkligen fram mot att fira med kollegorna nu på fredag när jag ska dit.

Hur firar du bronset?

- Jag landade sent på Arlanda igår kväll och där möttes jag av en härlig välkomstkommitté! Vänner, familj, kollegor och journalister. Men det blev inte mycket till firande, haha. Jag var helt slut! Det blev en dusch och en lång natts sömn. Men som sagt, lite tårta med mina underbara kollegor blir det allt. 

Mer om Yrkes-VM här

Dela sidan