Stipendiet besannade barnskötarnas dröm


För barnskötarna Monica Ingemarsson och Margrethe Lövland var det en dröm som gick i uppfyllelse. De fick nämligen besöka Maria Montessoris förskola i Rom. Tack vare Gunnar Hallströms Fonden kunde de söka stipendie som beviljades och betalade resan och boendet.

Margrethe och Monica är glada att de tilldelades stipendie för sin resa till Rom.
Margrethe och Monica är glada att de tilldelades stipendie för sin resa till Rom.
Foto: Sofia Tollbo

— Det kan kanske låta lite larvigt men för oss var det stort att få komma till den allra första montessoriskolan i Rom, säger Monica som tillsammans med Margrethe reste till Rom i maj 2017.

Resan var en del av ett projekt man dragit igång på arbetsplatsen då det 2017 var 110 år sedan Maria Montessori grundade sin skola i Rom. Syftet med besöket var att undersöka fackets roll i Italien och hur arbetsmiljön på förskolor där kan se ut.

—Att få chans att besöka Maria Montessoris förskola är få förunnat och det är en snårig process för att komma dit. När vi väl kom fram blev vi dessutom nekade att komma in, berättar Margrethe som förklarar att tack vare att en i resesällskapet talade italienska blev de till sist insläppta på förskolan. Det visade sig då att allt var i sin ordning och att deras ansökan var godkänd.

Att söka stipendium - en enkel process

I samband med att de planerade resan hade Monica fått nys om Gunnar Hallströms fonden. De bestämde sig då för att ansöka och de båda beskriver processen som enkel.

—Processen att söka medel från Gunnar Hallströms Fonden var så enkel och stipendiet gjorde mycket för vår resa.

Monica berättar även att de fått bra hjälp från sektionen  i Varberg..

I ansökan skulle syftet med resan framgå vilket Margrethe och Monica var klara med.

—Vi ville undersöka det fackliga arbetet och arbetsmiljön på två förskolor i Rom. Det visade sig dock inte vara helt enkelt, förklarar Monica.

Personalen ville nämligen inte prata facklig organisation eller frågor. Det framgick tydligt att det inte var något självklart. Trots att både Monica och Margrethe hade sina föraningar om detta blev de förvånade.

—När vi frågade om vilket fack det var anslutna till så ville de inte svara. När vi kom hem läste vi om fackföreningsrörelsens historia i Italien och insåg att den varit något komplex, förklarar Margrethe och berättar att det finns motsättningar emellan fackföreningar i Italien. Dessa motsättningar kan leda till att anställda upplever utanförskap på arbetsplatsen då de tillhör olika fackförbund. Därför kunde Monica och Margrethe heller inte undersöka organisationsgraden på de arbetsplatser de besökte. Ingen var villig att berätta.

Arbetsmiljö - ingen självklar fråga i Italien

Även frågan om arbetsmiljö var svår att diskutera. Vid besöket på Maria Montessoris skola upptäckte Monica och Margrethe att det saknades staket vid en balkong. Men då de påpekade detta fick de inga svar.

—Det var tydligt att detta inte var något man pratar om. Det kan ses som att man ifrågasätter sin arbetsgivare.

—Man är rädd om sitt jobb i Italien. Att riskera sin anställning för en sådan sak är det inte värt.

Magrethe förklarar att risken att förlora sitt jobb är större än att strida för en bra arbetsmiljö.

Nålar och åsiktsfrihet

Resan till Rom gav de båda barnskötarna många insikter. De möttes av en pedagogik som var precis som deras egna. Så lik att de själva kunnat undervisa, om de hade kunnat språket vill säga. Det Monica och Margrethe tar med sig, förutom att låta barn använda nål i stället för sax då de ska klippa, är att värna om den åsiktsfrihet vi har i Sverige.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar