Stipendiaten Sylwia styrde upp situationen


Barnskötaren Sylwia Redo Karlsson har arbetat med barn i 23 år. Sedan ca 5 år har hon titel planeringspedagog. Det innebär att hon avlastar förskolelärarna då de har planeringsmöten. Hon får då tid med barnen på ett sätt hon saknat.

Sylwia Redo Karlsson har blivit stärkt i rollen som skyddsombud.
Sylwia Redo Karlsson har blivit stärkt i rollen som skyddsombud.
Foto: Sofia Tollbo

-Barnskötare har mer och mer fått ansvar för dokumentation och administration. När frågan om att bli planeringspedagog dök upp blev jag direkt nyfiken, säger Sylwia som i dag arbetar på flera olika avdelningar i Smålandsstenar.

I samband med att Sylwia blev planeringspedagog gick hon en medlemsutbildning i Kommunal. Därefter blev hon arbetsplats- och skyddsombud.

-Under utbildningen insåg jag hur mycket jag faktiskt kan påverka, utbildningen var så givande, berättar Sylwia som i dag dessutom sitter i sin sektions valberedning.

Sylwia tilldelas Sydvästs arbetsmiljöstipendium 2018

Nu tilldelas Sylwia avdelning Sydvästs arbetsmiljöstipendium. Det går till ett skyddsombud som gjort en bra insats för arbetsmiljö på sin arbetsplats. Och det är det minsta man kan säga om Sylwias insatser i samband med en ombyggnation på hennes jobb.

-Mina kollegor kom till mig och beskrev sin situation, de visste att ombyggnationer var planerade men inte när och hur, säger Sylwia som då bad sina kollegor att anteckna brister i arbetsmiljön som de såg.

Anteckningarna visade att personalen arbetade i en otrygg miljö. Verktyg lämnades framme, väggar kunde rivas med kort varsel, nygjuten betong lämnades utan avspärrning och brunnslock hade plockats bort.

-Det var en kaotisk situation för personalen som mitt i ombyggnationen skulle bedriva en trygg och säker verksamhet, många upplevde sådan stress att de var på väg att säga upp sig, beskriver Sylwia som i rollen som skyddsombud nu tog tag i saken.

En begäran om åtgärd lämnades till arbetsgivaren. Flera risker hade då pekats ut och under ett möte några dagar senare gick Sylwia och chefen igenom detta.

-Arbetsgivaren var tillmötesgående och tacksam för de lösningar jag dessutom presenterade, berättar Sylwia som tack vare sin kunskap om verksamheten kunde hitta tillfällen för hantverkarna att arbeta ostört.

Fler måste engagera sig fackligt

Sylwia menar att situationen stärkte henne i sin roll som skyddsombud. Nu hoppas hon att fler engagerar sig fackligt och driver frågor som berör dem.

-Vi har chans att påverka och vi måste göra det tillsammans, gå en medlemsutbildning och lär dig mer om facket. Efter det vill du engagera dig, jag lovar, säger Sylwia som jobbar hårt för att fler kollegor ska bli medlem i Kommunal.  Värvningen tar hon på stort allvar:

-Ja, jag säger till personalen att om de vill vara med i mitt gäng, då får de minsann gå med i facket!

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar