Sektion 24 i uppsökande tjänst


I den gröna sektorn är det vanligt med mindre arbetsplatser. Många har bara en eller två anställda. På sektionen i Lund jobbar Ulf och Therese, och inom ramen för sitt fackliga uppdrag besöker de arbetsplatser i regionen. Vi följde med under en dag, och kom ut på två arbetsplatser där man arbetar med djur.

När Kommunals sektion 24 i Skåne gör arbetsplatsbesök träffar de personer med stort engagemang i sina arbeten. Medlemmarna jobbar ofta på små arbetsplatser inom den gröna sektorn. Dagens besök går till medlemmar som arbetar med hästar och andra djur.

Det första besöket går till Torns Ryttarförening strax utanför Lund. Erica Vidberg kommer körande med en vagn i stallgången. Hon har precis gett hästarna kraftfoder.
När hon får höra att det är Kommunal som är på besök säger hon ”där är jag medlem och hänger med vad som händer genom tidningen (Kommunalarbetaren)”.

Idag är fyra personer på plats i stallet. Erica berättar att hon praktiserar i stallet sedan september. I stallet finns också för tillfället två högstadieelever som praoar.
Rebecka Zaar är den enda anställda på plats. Efter ett kort samtal måste alla fortsätta med dagens arbetsuppgifter. Hästarna måste ut i hagen och det blir full aktivitet i stallet.

– Vi började med obokade besök sommaren 2015, men då hängde vi inte upp det på något tema. När vi kom på att vi skulle göra det, blev det lättare. Det blir en dörröppnare, något att prata om när man kommer, berättar Ulf Hansson som är förtroendevald och arbetar heltid på sektionen.  Han gör dagens besök tillsammans med Therese Ekelöv, även hon förtroendevald.

Hästnäringen har precis som golfnäringen i den gröna sektorn haft svårt att hämta sig efter ekonomiska kriser 2007-2008. Båda dessa branscher bygger på medlemsavgifter och medlemmarna hos till exempelvis golfbanorna har inte kommit tillbaka helt.

– Det innebär att många har det tufft på jobbet.  Och generellt kan man säga att många inom den gröna sektorn brinner för sina jobb - de älskar djur, natur eller maskiner. Det gör också att många går med på dåliga villkor och inte kan eller vågar ställa krav, säger Ulf efter besöket och innan de kör vidare.

Nästa besök går till Lunds djursjukhus. Här är de flesta av personalen på kurs i hjärt- och lungräddning för hundar och katter idag.

I receptionen möter vi Åsa Nugin, som har hoppat in där tillfälligt. Hon har varit medlem i Kommunal i många år, men nu jobbar hon som tjänsteman och har bytt fack. 
– Jag gick med i Kommunal när jag började arbeta på Lunds djursjukhus i slutet på 90-talet. Jag har alltid varit ansluten till ett förbund och i huvudsak är det för att det känns tryggt.

– Det finns möjlighet att få hjälp med frågor som kan röra arbetsmiljö, schemaläggning och löner. Det finns hjälp och råd att få om man behöver, säger hon.

Glädjen att få arbeta med djur lockade Åsa Nugin till den här arbetsplatsen, ett drömjobb som hon hade redan som liten. Ingen dag är den andra lik.

– Det är också roligt att under årens lopp ha fått följa vårdens utveckling. 

Besöket från Kommunal beskriver hon som en glad överraskning.

– Som arbetsplats känner man sig sedd, säger hon.

Medlemmarna i Sektion 24 arbetar till största del i småföretag, majoriteten med en till två anställda. Ofta har arbetsplatserna rätt liten kunskap om fackliga frågor. Att samla medlemmarna är ofta svårt - det finns inga naturliga mötesplatser. Den här uppsökande verksamheten är alltså en klar förbättring när det gäller att nå medlemmarna. Och en möjlighet för medlemmar att lättare ställa frågor till de förtroendevalda.

/Åsa Ohlsson

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar